МВнР благодари на българските общности зад граница за съдействието им при организирането на изборите

МВнР благодари на българските общности зад граница за съдействието им при организирането на изборите

VV 14:48:31 22-11-2021
IS1446VV.032
МВнР - избори - български общности

МВнР благодари на българските общности зад граница за съдействието им при организирането на изборите


София, 22 ноември /Асен Бояджиев, БТА/
Министерството на външните работи изказва своята благодарност към българските общности в чужбина за съдействието им в организирането на вота зад граница, с което беше гарантирано конституционното право на глас на българските граждани по света. Това се посочва в съобщение от външнополитическото ведомство.
МВнР високо оценява гражданската активност и инициативност на нашите сънародници зад граница, допринесли за създаването на максимално добри условия за провеждането на честни и прозрачни избори четири пъти тази година, включително втория тур на вота за президент и вицепрезидент.
На изборите на 14-21 ноември т.г. сънародниците ни имаха възможност да гласуват в 68 държави. Над 2500 членове на СИК зад граница бяха предложени от българските общности за изборите за президент и вицепрезидент и народно събрание на 14 ноември и последвалия втори тур на президентските избори. Повече от 200 представители на българските общности бяха предложени за членове на СИК в качеството си на представители на министъра на външните работи, отбелязват от МВнР.
Благодарение и на техните усилия успешно са били извършвани наложили се по спешност замени на членове на секционни избирателни комисии, осигурявани и оборудвани са били помещения за 749 избирателни секции на всички континенти.
МВнР изразява увереност, че изграденото ценно партньорство с българските общности ще продължи и в бъдеще за защита на българските интереси зад граница и отстояването на доброто име на България навсякъде по света.
МВнР благодари и на служителите на министерството у нас и в задграничните ни представителства, на логистичните партньори, както и на другите български институции, включили се активно с осигуряването на свои представители или технически средства за организиране на вота в чужбина.

/ИС/

Купуването и продаването на гласове са престъпления!