Шефът на полицията в Отава подаде оставка заради протестите срещу ковид ограниченията

SK 21:49:01 15-02-2022
DI2146SK.021
Канада - Отава - полиция - протести

Шефът на полицията в Отава
подаде оставка заради протестите
срещу ковид ограниченията


Отава, 15 февруари (БТА)
Началникът на полицията в Отава подаде оставка след критики, че не е направил достатъчно, за да спре протестите срещу ограниченията заради КОВИД-19, които парализираха канадската столица и принудиха премиера Джъстин Трюдо да задейства извънредни правомощия, съобщи Ройтерс.
Трюдо стана едва вторият канадски лидер, който използва в мирно време извънредни мерки по Закона за извънредните ситуации, който дава на властите широки правомощия, включително възможността да прекъснат финансирането на протестиращите и да подсилят провинциалните и местните правоприлагащи органи с федерална полиция.
Протестът на шофьори на камиони, добил известност като "Конвой на свободата", призовава правителството да отмени задължителните ваксини и други ограничения и е окупирал части от центъра на Отава от края на януари. Той също така блокираше важен граничен пункт със САЩ, докато не беше освободен през уикенда.
Докато протестиращите все още са пред канадския парламент и пред офиса на премиера, началникът на полицията в Отава Питър Слоли се оттегли от поста си, съобщи в Туитър Райли Брокингтън, общински съветник в Отава.
Според Си Би Си Слоли ще обяви официално решението си по-късно днес.
Критиците твърдяха, че Слоли и други полицейски служители са били твърде снизходителни в подхода към протестите, които са вдъхновили подражаващи им движения по целия свят и представляват сериозно предизвикателство за правителството на Трюдо.
Трюдо се обърна към извънредните пълномощия, след като стигна до заключението, че правоприлагащите органи не могат да се справи с протестиращите, особено в Отава.
"Тази незаконна окупация трябва да приключи ... мерило на успех ще бъде дали можем да възстановим веригите си за доставки? Можем ли да прекратим прекъсването на поминъка на хората, които разчитат на търговията със Съединените щати?", каза Трюдо пред репортери.
В рамките на Закона за извънредните ситуации министърът на финансите Кристия Фрийланд обяви мерки за задушаване на финансирането на протестното движение, като заяви, че участниците могат да загубят лицензите си за търговия, застраховките и достъпа до банкови сметки.
Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино заяви, че е време полицията да започне да използва широките си правомощия, предоставени й по силата на канадския Закон за извънредните ситуации, който позволява на правителството да забрани блокадите и да започне да отстранява камионите на протестиращите, посочи Асошиейтед прес.
"Необходимо е органите на реда да поемат юздите, да използваме Закона за извънредните ситуации и да наложат мерки", каза той късно вчера, след като Трюдо обяви, че започва да прилага извънредните мерки. "Дадохме нови правомощия на полицията и се нуждаем от тях, за да си свършат работата сега".
Членовете на правителството не посочиха кога или къде ще започнат твърдите мерки срещу самозвания "Конвой на свободата". Мендичино заяви, че все още се уточняват последните детайли за това кои зони ще бъдат забранени за протестиращите.
/Пламен Йотински/
/ДБИ/