Периодът на валидност на ваксинационния сертификат във Франция намалява от 7 на 4 месеца

SK 16:15:01 15-02-2022
GG1611SK.008
Франция - коронавирус - ваксинационен сертификат

Периодът на валидност на ваксинационния сертификат във Франция намалява от 7 на 4 месеца


Париж, 15 февруари /БТА/
Считано от днес периодът на валидност на ваксинационния сертификат срещу Ковид-19, издаван във Франция, се намалява от 7 на 4 месеца, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве.
Това означава, че онези, които са с първоначална ваксинация срещу Ковид-19, трябва да си поставят бустерна доза най-късно 4 месеца след първите 2 дози. Досега интервалът между първите 2 дози и бустера беше 7 месеца.
Срокът е намален и за онези, които са се заразили, а после са си поставили една доза ваксина, както и за онези, които са си поставили една доза ваксина, а после са се заразили. Здравните власти считат заразата за равносилна на една поставена доза.
Изключение се прави за възрастовата група 16-17 години, която не трябва да си поставя бустер, за да запази валидността на ваксинационния си сертификат. Освободени от бустер са и онези, които след ваксинация с 2 дози са прекарали Ковид-19.
Смята се, че между 4 и 4,5 милиона души в страната могат днес да изгубят валидността на ваксинационния си сертификат. Обмисля до края на март, или в началото на април да се отмени изобщо ваксинационния сертификат, каза главният експерт по имунизацията срещу Ковид-19 към френското правителство Ален Фишер. Но ако санитарната обстановка го позволява, допълни той.
Утре пък се отменят още антиковидни рестрикции. Ще отворят врати дискотеките, ще бъде разрешено на клиентите да консумират на бара в заведенията. Ще бъдат разрешени и концертите, на които публиката ще стои на крак.
/Габриела Големанска/
/ГГ/