Заплахата от Омикрон остава значителна в Източна Европа, каза СЗО

SK 11:36:31 15-02-2022
NS1133SK.011
СЗО - коронавирус - Източна Европа

Заплахата от Омикрон остава
значителна в Източна
Европа, каза СЗО


Женева, 15 февруари (БТА)
Нова вълна на варианта Омикрон на коронавируса се придвижва към Източна Европа, каза днес Световната здравна организация (СЗО), като призова властите да засилят ваксинацията и други мерки, предаде Ройтерс.
През последните две седмици заразяванията с вируса са се увеличили повече от двойно в Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна, заяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.
Изявлението беше направено в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекват за облекчаване на ограничителните мерки следващия месец, ако ежедневният брой случаи продължи да намалява.
СЗО обаче подчерта, че е необходимо мерките да продължат, включително бързите тестове и носенето на маски. Според организацията над 165 милиона заразявания с коронавирус са регистрирани досега в европейския й регион, а през последната седмица са отчетени 25 000 смъртни случая.
Клуге също така призова властите да изследват местните причини за ниските равнища на ваксинация. По думите му по-малко от 40 процента от хората на възраст над 60 години в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан са със завършен ваксинационен курс срещу КОВИД-19.
(Илиян Могиларски)

/НС/