Германски лидери обмислят план за вдигане на ковид ограниченията през март

SK 16:15:31 14-02-2022
LM1612SK.003
Германия - здраве - коронавирус - ограничения

Германски лидери обмислят план
за вдигане на ковид ограниченията
през март


Берлин, 14 февруари (БТА)
Германия може да премахне повечето ковид ограничения до 20 март според план, който се обмисля от федерални и провинциални лидери, предаде ДПА.
Съгласно предложението, договорено между канцлерството в Берлин и представители на 16-те провинции на страната, широкообхватните ограничения на социалния, културен и икономически живот ще бъдат постепенно премахвани на три етапа.
В документа, видян от ДПА, се предвижда, че след 20 март в сила ще останат само някои основни мерки за забавяне на разпространението на заразата, като правила за носенето на медицински маски. В Германия крайната отговорност за прилагане или премахване на ограничения е на правителствата на ниво провинция.
Първата стъпка в предложението предвижда разрешаване на провеждането на частни срещи за ваксинирани и преболедували хора с до 20 участници, вместо както досега - до 10 участници. За неваксинираните хора ограниченията на контактите ще останат в сила до 19 март. В магазините ще могат да влизат всички хора, независимо от ваксинационния им статус.
Втората стъпка предвижда от 4 март на неваксинираните хора да бъде позволено да влизат в ресторантите, ако имат направен неотдавна тест с отрицателен резултат. Нощните клубове отново ще отворят врати с някои условия и ограниченията на капацитета на стадионите ще бъдат разхлабени. Клубовете ще могат посрещат на стадионите си до 25 000 фенове или 60 процента от капацитета на стадиона. В момента лимитът е до 10 000 фенове с някои регионални изключения, като например в Бавария, където клубове като "Байерн Мюнхен" имат право да допускат до 15 000 зрители на стадиона си.
Третата и последна стъпка предвижда всички останали широкообхватни ограничения да отпаднат от 20 март, включително наредбите за задължителна работа от вкъщи.
Някои провинции вече започнаха да разхлабват правилата, в частност в сектора търговия на дребно, тъй като се очаква, че предизвиканата от варианта Омикрон пета вълна ще премине пика си през идните седмици.
/Владимир Арангелов/

/ЛМ/