Швеция предлага втора бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19 за хората над 80 години

SK 11:10:02 14-02-2022
LM1107SK.002
Швеция - КОВИД-19 - подсилваща доза

Швеция предлага втора бустерна
доза ваксина срещу КОВИД-19
за хората над 80 години


Стокхолм, 14 февруари (БТА)
Здравната агенция на Швеция препоръча днес хората на възраст над 80 години да си направят втора реваксинация срещу КОВИД-19, за да се предпазят от отслабване на имунитета на фона на разпространението на варианта Oмикрон, съобщи Ройтерс.
Препоръката обхваща и всички хора, живеещи в старчески домове, както и такива, които имат болногледачи вкъщи в рамките на програми за социално подпомагане.
Втората подсилваща инжекция трябва да бъде поставена най-малко четири месеца след първата бустерна доза, се казва в изявление на агенцията.
Швеция достигна рекордни нива на инфекции по-рано тази година, тъй като Омикрон се разпространи бързо в цялата страна.
Но властите разчитат, че подсилващите дози ваксина и по-леките симптоми на новия вариант на вируса ще намалят натиска върху здравеопазването, премахнаха ограниченията и намалиха броя на тестовете този месец.
Инфекциите остават широко разпространени и Агенцията по здравеопазване заяви, че през последните седмици е регистриран нарастващ брой случаи сред групите с по-голям риск от сериозни изкарване на болестта - като например при обитателите на старчески домове.
"Бустерната доза засилва защитата. Затова смятаме, че хората на 80 и повече години ще имат полза от втора бустерна доза", заяви главният епидемиолог Андерш Тегнел.
Както и при първия кръг бустерни дози, инжекциите трябва да се състоят от ваксини на "Пфайзер/Бионтех" или "Модерна", заяви агенцията.
(Пламен Йотински)
/ЛМ/