Спад на смъртността и пациентите в интензивните отделения се отчита в Гърция; обмисля се разхлабване на мерките срещу КОВИД-19

SK 10:07:01 14-02-2022
ML0949SK.006 10:07
Гърция - КОВИД-19

Спад на смъртността и пациентите в интензивните отделения се отчита в Гърция; обмисля се разхлабване на мерките срещу КОВИД-19


Атина, 14 февруари (БТА)
Разхлабване на мерките срещу разпространение на КОВИД-19 се обмисля в Гърция, съобщават гръцките медии.
Правителството и здравните експерти планират промяна на мерките, което да позволи постепенното възстановяване на нормалния ритъм на живот за ваксинираните граждани, се посочва в публикация на в. "Етнос". Според информацията ограничения ще продължават да действат за неваксинираните граждани. В момента почти осемдесет на сто от населението на страната е напълно ваксинирано, като правителството смята, че когато се разреши поставянето на ваксината Новавакс много от хората, които са имали притеснения до момента, ще се ваксинират.
Тази седмица ще има заседание на експертната комисия на министерството на здравеопазването, на което ще се обсъди искането на правителството за разхлабване на мерките. Обмисля се отмяна на изискването за носене на предпазна маска за откритите пространства. Очаква се използването на маски в затворени помещения да остане в сила още известно време, въпреки че в някои държави от ЕС мярката вече е отменена.
Ще се обмисля и увеличаване на процента на запълване на капацитета на спортните съоръжения - от 10 на сто, колкото е в момента, до 50 на сто.
За неваксинираните ще се запазят някои от мерките до Великден, а по всяка вероятност и след това.
Вероятно ще продължи проверката на сетрификатите за ваксинация, за да не се позволява на неваксинирани лица да влизат в затворени помещения.
За спад при смъртността и настанените в интензивните отделения пациенти съобщава в. "Елефтерос типос". Според изданието намаляването на пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи, е осезаемо и за първи път от три месеца насам те са под петстотин.
Данните показват, че през вчерашния ден са регистрирани 10 853 новозаразени с КОВИД-19, съобщава агенция АНА-МПА. Смъртните случаи са били 72.
От началото на пандемията са потвърдени 2 174 093 случая на заразени с коронавирус, а смъртните случаи са 24 754, посочва още агенцията.
(Елена Дражева)/МЛ/