В Черна гора бе потвърден подвариантът на Омикрон ВА.2

SK 16:25:31 12-02-2022
SG1621SK.010
Черна гора - КОВИД-19

В Черна гора бе потвърден
подвариантът
на Омикрон ВА.2


Подгорица, 12 февруари (БТА)
Черногорски епидемиолози са идентифицирали първите четири случая на така наречения "стелт" подвариант на варианта Омикрон на новия коронавирус, предаде агенция Хина, като се позова на днешни публикации в местни медии.
Националният институт за обществено здраве е съобщил, че Черна гора се е присъединила към списъка от 60 страни, в които е засечен силно заразният подвариант. Сред страните от региона в този списък са Хърватия, Словения и Сърбия.
Световната здравна организация твърди, че новият подвариант на Омикрон ВА.2 не е вариант, който предизвиква тревога, което означава, че към момента няма доказателства, че новият подвариант ще влоши картината на предаване на вируса и тежестта на клиничните симптоми или че ще намали ефективността на съществуващите ваксини и противоепидемични мерки, посочиха черногорските епидемиолози в изявление, цитирано от Хина.
Броят на активните случаи в Черна гора намалява през последните две седмици от над 3000 до около 500 в държавата с население около 620 000 души. Здравните власти решиха да затворят двата ковид центъра в столицата Подгорица, но строгите противоепидемични мерки остават в сила.
За облекчаване на ограниченията настояват собствениците на ресторанти и заведения, които обявиха за утре протест. Те посочват, че търпят огромни финансови загуби.
Задължителното носене на маска на закрито остава в сила, както и забраната за събирания с повече от 50 участници. На баровете и ресторантите е разрешено да работят до полунощ.
(София Георгиева)

/СГ/