Китай разреши лекарството на "Пфайзер" срещу ковид

SK 13:25:01 12-02-2022
NS1322SK.015
Китай - "Пфайзер" - коронавирус - лекарство

Китай разреши лекарството
на "Пфайзер" срещу
ковид


Пекин, 12 февруари (БТА)
Китай разреши днес лекарството на американската компания "Пфайзер" срещу ковид, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че страната все още не е одобрила нито една чуждестранна ваксина срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване.
Китайският лекарствен регулатор издаде условно разрешение за употреба на препарата "Паксловид". Това означава, че хапчето на "Пфайзер" ще бъде запазено за пациенти, при които има риск от тежка форма на ковид.
Лекарството бе одобрено в края на декември в Съединените щати, а оттогава - в Европейския съюз и общо в четирийсетина страни. Според изследвания то намалява значително риска от тежко боледуване и смърт и се очаква да бъде ефективно и срещу коронавирусния вариант Омикрон.
Китай, който от началото на пандемията прилага стратегия на "нула ковид", откри през последните няколко седмици няколко малки епидемични огнища. Макар и ограничени, те предизвикаха мобилизацията на здравните власти, тъй като бяха засечени случаи на Омикрон.
Днес бяха отчетени 40 нови случая на ковид - нищожен брой в сравнение с други държави. Китайските власти обаче са още по-бдителни в последно време, в момент, когато столицата Пекин е домакин на 24-ите зимни олимпийски игри.
В Китай се използват само местни ваксини срещу ковид. До момента в страната са поставени 3,03 милиарда дози, като са напълно ваксинирани над 90 процента от населението.
Броят на смъртните случаи остава непроменен повече от една година - 4636.

/НС/