Обединението КУАД ще започне да дарява ваксини срещу ковид през първата половина на тази година

SK 03:23:31 12-02-2022
NN0320SK.009
Австралия - КУАД - свят - ваксини

Обединението КУАД ще започне да
дарява ваксини срещу ковид
през първата половина на тази година


Мелбърн, 12 февруари (БТА)
Страните от групата КУАД (Индия, САЩ, Япония и Австралия) ще дарят първата партида от обещаните на света ваксини срещу КОВИД-19 през първата половина на тази година и те ще бъдат произведени от индийската фармацевтична компания "Биолоджикал И" (Biological E), съобщи обединението, цитирано от Ройтерс.
"Доволни сме от бързия напредък на ваксинационното партньорство на КУАД в увеличаването на производството на ваксини в завода на "Биолоджикал И" в Индия, така че до края на годината да бъдат доставени поне 1 милиард дози", се казва в обща декларация на външните министри от КУАД, с която те излязоха на срещата си в Мелбърн, Австралия.
В документа не е посочено точно количество на ваксините, нито се уточнява към кои страни ще отидат.
Миналата година четирите страни участнички в КУАД обещаха да доставят над 1 млрд. ваксинни дози срещу ковид до края на 2022 г.
През септември 2021 г. индийският министър-председател Нарендра Моди заяви пред лидерите от обединението, че до края на октомври същата година страната му, която е един от най-големите производители на ваксини в света, ще издаде разрешение за износа на 8 милиона ваксинни дози.
През по-голямата част от миналата година Индия беше спряла този вид износ, защото беше ударена от тежка втора вълна на пандемията и бързаше първо да имунизира своето 950-милионно пълнолетно население.
"Подпомагаме обучението на медицински персонал, борбата срещу нежеланието за ваксиниране и подобряването на инфраструктурата за съхранение на ваксини", заявиха лидерите от КУАД в обща декларация.


(Владимир Сахатчиев)/НН/