СЗО: Острата фаза на пандемията от ковид ще приключи тази година, ако 70 процента от населението на света е ваксинирано

SK 20:00:01 11-02-2022
PG1957SK.010
СЗО - Африка - ковид - пандемия

СЗО: Острата фаза на пандемията от ковид
ще приключи тази година, ако 70 процента
от населението на света е ваксинирано


Кейптаун, 11 февруари (БТА)
Острата фаза на пандемията от КОВИД-19 ще приключи тази година, ако бъде постигната набелязаната цел 70 процента от населението на света да бъде ваксинирано, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация, цитиран от Франс прес.
"Прогнозираме край на острата фаза на пандемията тази година, при условие, разбира се, че 70 на сто от световното население бъде ваксинирано до средата на годината, към юни или юли", каза пред журналисти Тедрос Аданом Гебрейесус по време на посещение в Република Южна Африка. "Нещата са в наши ръце. Това е въпрос на избор", допълни той.
Шефът на СЗО посети лаборатории на базираната в Кейптаун биотехнологична компания "Африджен", произвела първата ваксина на базата на иРНК срещу КОВИД-19 в Африка. Ваксината ще бъде готова за клинично изпитване през ноември, като се очаква да бъде одобрена през 2024 г.
"Тази ваксина ще е по-адаптирана към контекста, в който ще се използва, ще се съхранява по-лесно и ще е с по-ниска цена", заяви генералният директор на СЗО.
Проектът "Африджен" се подпомага от СЗО и международния механизъм за достъп до ваксини КОВАКС.
Делът на ваксинираните срещу ковид в Африка е едва 11 процента - най-малкия в света.
(Десислава Иванова)


/ПГ/