Датските здравни власти не виждат причина за поставяне на повече ваксини срещу КОВИД-19

SK 19:42:31 11-02-2022
PG1939SK.009
Дания - здраве - коронавирус - ваксинация

Датските здравни власти
не виждат причина за поставяне
на повече ваксини срещу КОВИД-19


Копенхаген, 11 февруари (БТА)
Здравните власти в Дания съобщиха днес, че обмислят прекратяване на дейността на ваксинационната програма на страната през пролетта и не виждат причина да се поставят подсилващи дози на децата или четвърти дози на хората, изложени на риск от тежко боледуване, предаде Асошиейтед прес.
Датската здравна служба каза в свое изявление, че третата вълна на инфекции в страната отминава "поради големия имунитет на населението". "Високото ниво на ваксинация в Дания, особено с трета доза, означава, че можем да се справяме с повишаващото се ниво на инфекциите без да имаме сериозно заболели хора", продължава изявлението.
Миналия месец датското правителство започна да предлага ваксиниране с четвърта доза ваксина на по-възрастните хора и други уязвими граждани, поради влошилата се пандемична обстановка на фона на бързото разпространяване на варианта Омикрон. Но заключението на здравната служба е, че ваксинирането с три дози предоставя добра защита на обитателите на старчески домове и хората на възраст над 85 години. Затова и агенцията реши, че в момента не е необходимо те да се инжектират с четвърта доза ваксина.
През ноември, когато доминираше вариантът Делта и имаше опасения, че децата може да предадат инфекцията на по-възрастните, Дания включи във ваксинационната си кампания децата на възраст от 5 до 11 години.
Здравните власти съобщиха днес, че "сега започват да планират прекратяване на дейността на цялата ваксинационна програма за всички целеви групи". По официални данни над от 80 процента от населението е ваксинирано с две дози, а 61,3 процента са ваксинирани с подсилваща доза.
"Разбира се, внимателно ще следим епидемията и ще сме готови да променим решението си, ако противно на очакванията, се разрази четвърта вълна или през пролетта се появят нови предизвикващи тревога варианти", се казва в изявлението на здравната служба.
(Владимир Арангелов)


/ПГ/