Хърватия осигурява повече места и възможности за ваксиниране срещу КОВИД-19 на населението

SK 19:34:31 11-02-2022
VN1928SK.028
Хърватия - КОВИД-19

Хърватия осигурява повече места
и възможности за ваксиниране срещу КОВИД-19
на населението


Загреб, 11 февруари (БТА)
Директорът на Института за обществено здраве Крунослав Цапак обяви днес нова стратегия за ваксинация срещу КОВИД-19, като ще бъдат организирани повече мобилни екипи, особено в селските райони, повече подвижни пунктове и възможност хронично болните да се ваксинират в болниците, които посещават, предаде Хина.
Броят на мобилните екипи ще бъде увеличен, така че тези, които не могат да дойдат да се ваксинират във ваксинационните центрове, могат да се ваксинират у дома, каза Цапак пред журналисти след среща, посветена на новата стратегия в министерството на здравеопазването.
В селските райони ваксинационното равнище е под 40 процента, така че ще говорим с колегите на терен да се осигури автобус или ван, така че мобилните екипи да могат да отидат в пощенските служби или в някое училище и всички, които не могат да стигнат до общинския център ще могат да се ваксинират в градовете, където живеят, каза Цапак.
От началото на пандемията хърватската агенция за здравно осигуряване е отпуснала 3 милиарда куни за тестове за коронавирус и лечение на болни от КОВИД-19, а от тази суми 850 милиона са били похарчени в периода септември-декември миналата година, посочва още Хина.
Поставени са били 1,4 милиона дози ваксина през разглеждания период.
В Хърватия за последните 24 часа са регистрирани 7578 нови случая на коронавирус от направени 11 976 теста. Починали с коронавирус са 44 души.
Общо 56,7 процента от населението е ваксинирано, а при възрастното население процентът е 65,15 на сто. (София Ангелова)

/ВН/