ЕС и фондация "Гейтс" подкрепят африканската агенция за лекарства

SK 17:19:31 11-02-2022
PG1716SK.002
ЕС - фондация "Гейтс" - лекарства

ЕС и фондация "Гейтс"
подкрепят африканската
агенция за лекарства


Брюксел, 11 февруари (БТА)
Европейският съюз и Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" ще обявят пакет от финансови средства за създаване на агенция по лекарствата в Африка в опит да се стимулира производството на лекарства и ваксини на Черния континент, заяви пред Ройтерс запознат източник.
Договорът за създаване на Африканска агенция по лекарствата (ААЛ) влезе в сила през ноември, но в момента агенцията съществува само на хартия. Решенията за това кой ще ръководи агенцията и къде ще е базирана са планирани трябва да бъдат взети тази година.
Финансовата и техническата подкрепа за новата агенция се разглеждат като решаващи, за да може тя да започне да функционира. Това от своя страна ще бъде тласък за производството на ваксини и лекарства на континента, което се нуждае от надежден регулатор, за да се развива.
Европейската комисия, Германия, Франция, Белгия и Фондация "Гейтс" ще инвестират повече от 100 млн. евро в подкрепа на ААЛ и африканските национални регулаторни органи.
Целта е да се позволи на тези агенции да постигнат това, което Световната здравна организация (СЗО) определя като ниво на зрялост 3 за производство на ваксини. Това е "минималното изискване на СЗО за ефективен регулаторен надзор за качествени местни ваксини", заяви източникът.
Според вътрешен документ на Еврокомисията, видян от Ройтерс, част от парите ще бъдат под формата на безвъзмездни средства и ще бъдат предоставени на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).
ЕАЛ, която засега е единственият лекарствен регулатор на Стария континент, ще "предоставя техническа помощ на африканските партньори чрез научно сътрудничество, съвместни инспекции, обучение, особено на ААЛ", се казва в документа.
Бързането за създаване на ААЛ идва след като пандемията от КОВИД-19 разкри зависимостта на региона от вносни ваксини и други фармацевтични продукти.
Малко над 5 на сто от лекарствата и 1 процент от ваксините, консумирани от населението от 1,2 млрд. души, се произвеждат на местно ниво.
Подготовката за бъдещи пандемии е само една от причините, подчертаващи важността на регулатор за Африка, казват експертите.
Различните разпоредби в 54 държави и оскъдната прозрачност накараха някои фармацевтични компании да се откажат да регистрират своите продукти, което води до ограничаване на наличността на важни лекарства в много африкански страни.
Липсата на строг надзор позволява фалшифицирани лекарства да наводнят африканските пазари, като в някои случаи причиняват смъртни случаи и подхранва скептицизма към лекарствата.
Стремежът на ЕС да подкрепи новия регулатор е част от широката стратегия за контрол върху влиянието на Китай и Русия в Африка, заявиха за Ройтерс представители на блока в Брюксел.
(Пламен Йотински)
/ПГ/