Италия отмени изискването за носене на маска на открито, а дискотеките вече могат да отворят

SK 16:36:01 11-02-2022
NS1633SK.026
Италия - коронавирус - мерки - разхлабване

Италия отмени изискването за носене на
маска на открито, а дискотеките
вече могат да отворят


Рим, 11 февруари (БТА)
Италия направи днес още една стъпка към постепенното връщане към нормалния живот, отменяйки изискването за носене на маска на открито и разрешавайки на дискотеките отново да отворят, предаде Франс прес.
От днес на цялата територия на страната маските вече не са задължителни на открито, но хората все пак трябва да си поставят маска в случай на струпвания, дори на открито, уточни министерството на здравеопазването.
"Това е нещо добро, ако е добре за туризма и ако продължим да сме предпазливи. Трябва да сме предпазливи при по-близки срещи и контакти, защото мярката може би е малко преждевременна. Бих посъветвал, дори вече да няма изискване за носене на маска, винаги да си я носите в джоба, в случай че се срещате с други хора", каза испанският турист Хосе Игнасио Сантяго, интервюиран от АФП на улицата в Рим.
Хората обаче ще са длъжни да ходят с маска на закрито в Италия поне до 31 март.
Дискотеките ще могат да отворят наново от днес, макар и с известни ограничения. За влизане в тях клиентите трябва да притежават ваксинационен пропуск, което означава, че отрицателен тест за коронавирус няма да е достатъчен, а капацитетът на нощните клубове ще бъде ограничен до 75 процента за площите на открито и до 50 на сто за тези на закрито.
В Италия над 91 процента от населението над 12 години и повече от 35 на сто от децата между пет и 11 години вече са получили поне една доза ваксина, сочат официални данни.
Страната плати висока цена по време на пандемията, с повече от 150 000 починали от КОВИД-19, отбелязва АФП.
(Алексей Маргоевски)
/НС/