Германският Конституционен съд отхвърли жалби срещу задължителната ваксинация на здравния персонал

SK 13:56:01 11-02-2022
NS1353SK.012
Германия - коронавирус - ваксинация - Конституционен съд

Германският Конституционен съд
отхвърли жалби срещу задължителната
ваксинация на здравния персонал


Карлсруе, 11 февруари (БТА)
Германският Конституционе съд съобщи днес, че е отхвърлил жалби срещу задължителната ваксинация на здравния персонал срещу ковид, предаде Ройтерс.
Очаква се изискването да влезе в сила за служителите на болниците и домовете за възрастни в Германия да влезе в сила на 15 март. Много от онези, които ще бъдат засегнати от мярката, са я обжалвали пред Конституционния съд в Карлсруе.
Очаква се сегашната коронавирусна вълна в Германия да достигне своя пик в средата на този месец, каза по-рано здравният министър Карл Лаутербах. Той вече е предупреждавал, че ограниченията не трябва да се отменят бързо, тъй като в противен случай може се стигне до нова вълна.
Днес канцлерът Олаф Шолц заяви, че петата коронавирусна вълна, дължаща се на варианта Омикрон, приближава своя пик, което позволява постепенно връщане към нормалния живот. Подробности за отмяната на някои ограничения ще бъдат уточнени следващата седмица, на среща на Шолц с регионалните премиери на 16-те германски провинции.
"Научните прогнози ни показват, че пикът на вълната се вижда", заяви германският канцлер пред Бундесрата - горната камара на парламента. "Това ни позволява на срещата между федералното правителство и провинциите следващата седмица да предприемем първите стъпки за повторно отваряне и да обмислим още стъпки за пролетта", добави той.
(Асен Георгиев)


/НС/