Ситуацията с коронавируса през седмицата от 5 до 11 февруари

SK 11:40:32 11-02-2022
NS1137SK.004
Свят - пандемия - седмица - обзор

Ситуацията с коронавируса
през седмицата от
5 до 11 февруари


София, 11 февруари /Андрей Шарков и Алексей Маргоевски от БТА/
Броят на жертвите на коронавирусната пандемия наближава вече 5,8 милиона. Това сочат последни данни на правителствата по света, обобщени снощи от Световната здравна организация (СЗО).
Потвърдените случаи на КОВИД-19 до момента са 402 044 502, а 5 770 023 от заразените са починали.
САЩ са отчели най-големия брой на потвърдени случаи на коронавирус, като заразените там от началото на пандемията са малко под 77 милиона. Случаите в Индия досега са 42 милиона. Бразилия е съобщила за малко под 27 милиона инфекции.
Според изчисления на Франс прес трите страни с най-много смъртни случаи са Съединените щати (912 549), Бразилия (635 074) и Индия (506 520). Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Колумбия. Сред държавите в тази десетка Индия, Русия, Перу, Великобритания, Италия и Колумбия отчитат спад в смъртността на седмична база, останалите - увеличение.
Поставените ваксинни дози по света са над 10 милиарда.

* * *
СЗО информира в сряда, че случаите на заразени с коронавируса в света са спаднали със 17 процента през последната седмица в сравнение с предходната. Смъртните случаи в световен мащаб са намалели със 7 процента.
Седмичният епидемиологичен доклад на здравната агенция на ООН показва, че вариантът Омикрон продължава да преобладава. Почти 97 процента от случаите, отчетени от международна платформа за следене на вирусите, са на новия вариант, а само 3 процента - на варианта Делта. Общо СЗО информира за повече от 19 милиона случая на нови заразени с коронавирус и под 68 000 нови смъртни случаи за седемдневния период до 6 февруари. Експерти отбелязват, че както при всички подобни преброявания, истинският брой на случаите вероятно е много по-висок.
Броят на случаите е спаднал във всичките шест региона, на които СЗО разделя света, освен в Източното Средиземноморие, където се съобщава за скок на случаите с 36 процента, най-вече в Афганистан, Иран и Йордания. В Европа броят на случаите е намалял със 7 процента - основно във Франция и Германия, докато Беларус и Русия са съобщили за повишаване на броя на заразените. В Америките броят на случаите е спаднал с 36 процента. САЩ - все още най-засегнатата от пандемията страна, са съобщили за 1,87 милиона нови случаи - спад с 50 процента в сравнение с предходната седмица.
Нужни са още 16 милиарда долара, за да могат държавите с ниски доходи да се справят с пандемията от коронавирус, посочи СЗО. Средствата са необходими, за да бъдат снабдени държавите с ваксини, тестове и лекарства по програма на ООН - за създаване на запас от 600 милиона дози ваксини, закупуване на 700 милиона теста и лечение на 120 милиона пациенти.

* * *
Твърде рано е да се отговори категорично на въпроса може ли човек да развие дълъг КОВИД след зараза с варианта Омикрон, но много лекари заявиха, че това е възможно.
Дългият Ковид обикновено се диагностицира доста седмици след боледуване от Ковид-19. Дълготрайните последици обикновено се проявяват около 90 дни, след като отзвучат симптомите на инфекцията, каза тази седмица Мария ван Керхов от СЗО.
Според някои оценки повече от една трета от прекаралите Ковид-19 ще развият симптоми на дълъг Ковид. Те включват умора, замъгляване на съзнанието, задъхване, тревожност и други проблеми.

ЕВРОПА
=========

От началото на пандемията ЕС е предоставил здравна помощ на 130 страни по света в размер на 46 милиарда евро. Това заяви европейската комисарка по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидис в Лион. Там се проведе неформална среща на здравните и на вътрешните министри от страните членки на общността.
Първите вълни на пандемията изглежда са имали по-тежко отражение върху най-бедните части от ЕС, сочат данни на публикуван през седмицата доклад за неравенствата в блока на Европейската комисия за кохезионната политика.
Свръхсмъртността в по-слабо развитите региони достига 17 процента между март 2020 г. и юли 2021 г. В най-богатите региони този показател е 12 процента.
Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) създаде нов център за събиране и обработка на повече данни за общественото здраве от държави членки на ЕС, за да подобри оценката си на новите лекарства и да осигури възможност те по-бързо да стигнат до пациентите.
Така наречените RWE данни (реални доказателства), получени от болници и общопрактикуващи лекари, са били използвани и преди за регулаторна оценка на кандидатстващи за одобрение лекарства, но напредъкът в технологията за обработка на данни дава много по-голям потенциал. Центърът вероятно ще започне работа по-късно тази година и ще дава информация на националните органи, определящи ползите и цените на новите препарати.

* * *

В събота в АВСТРИЯ влезе в сила законът, който прави ваксинацията срещу КОВИД-19 задължителна за пълнолетното население в страната. Това е най-строгият по рода си закон в Европа. В съседна Германия например въвеждането на задължителна ваксинация за цялото население все още е предмет на обсъждане. Италия и Гърция въведоха задължителни ваксини само за по-възрастните си граждани. Новото разпореждане в Австрия се отнася до всички пълнолетни лица, с изключение на бременните жени и тези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Хората, които скоро са се възстановили от коронавирус, също могат да бъдат изключение, но при определени условия.Глобите за нарушители на закона ще достигат до 3600 евро и ще бъдат налагани от средата на март. Едва тогава ще започнат да се правят и проверки на произволен принцип за спазването на закона. В Австрия напълно ваксинирани срещу КОВИД-19 са около 70 процента 9-милионното население.
Правителството на ШВЕЦИЯ смята до началото на април да извади КОВИД-19 от списъка на обществено опасните заболявания. Това заяви днес пред в. "Дагенс нюхетер" министърката на здравеопазването Лена Халенгрен. Междувременно страната се отказа от въведените по-рано ограничения. Здравните власти препоръчват връщането към нормалния живот да протича постепенно както на работните места, така и в университетите.
В рамките на стратегията "Живот с коронавируса" ВЕЛИКОБРИТАНИЯ може още този месец да отмени последните действащи антивирусни ограничения в Англия, където са регистрирани обнадеждаващи тенденции. Шотландия разследва междувременно случаи на неправилно дозиране при ваксиниране на деца.
Пилотен проект за изследване на отпадните води за съдържание на новия коронавирус започна в ГЕРМАНИЯ. Експерти от няколко общини ще анализират екскременти, в които може да се открие новият коронавирус. Така ще може да се проследи разпространението му в различните райони на страната. За целта са отпуснати 3,7 милиона евро от ЕК.
ИТАЛИЯ отмени задължението за носене на маски на открито благодарение на подобряващата се епидемична обстановка. От днес поне до 31 март ще бъде необходимо да се носят предпазни маски само на закрито и там, където има голямо струпване на хора. Властите смятат от 1 март постепенно да пускат повече зрители на стадионите.
Правителството на НИДЕРЛАНДИЯ заяви, че има намерение да отмени повечето от антиковидните рестрикции до края на месеца. Барове и ресторанти отново ще работят до 1 ч. след полунощ от 18 февруари, вместо да затварят врати в 22 ч, както е сега.
ПОЛША ще съкрати изолацията за хората, заразени с коронавирус, от 10 на 7 дни и ще премахне карантината за контактните лица, съобщи министърът на здравеопазването Адам Неджелски. Решението влиза в сила от 15 февруари. В края на януари Полша регистрира рекорден брой нови случаи поради вълна от Омикрон, но след това заразените започнаха да намаляват.
Властите на ЧЕХИЯ започнаха да отменят ограниченията заради КОВИД-19 и от 1 март в страната ще бъде задължително само носенето на маски на обществени места. Вече не е необходимо да се предоставят т. нар. зелени паспорти за КОВИД-19 при посещение на ресторанти и други заведения за обществено хранене, културни, спортни и развлекателни и други обществени събития.
До края на март в БЕЛГИЯ може да се очаква отпадане на сертификатите за КОВИД-19, съобщи управляващата коалиция. Според властите нуждата от документа се изчерпва, защото вече 90 на сто от пълнолетните в страната са ваксинирани.
Идната седмица ИСПАНИЯ премахва изискването да се носят маски навън, но без поставени две дози ваксина в страната не могат да влизат чужденци над 12-годишна възраст.
За поставяне на диагноза КОВИД-19 в РУСИЯ вече е достатъчен само положителен бърз тест. Оперативният щаб за борба с болестта съобщи, че занапред няма нужда резултатът да бъде потвърждаван с Пи Си Ар изследване.
Здравният министър на СЛОВАКИЯ Владимир Ленгварски прогнозира, че към края на март страната ще може да се върне към нормалния си начин на живот отпреди пандемията. Напоследък Словакия отчита най-големия брой нови инфекции на дневна база от появата на първите случаи там.
Президентът на УКРАЙНА Володимир Зеленски обеща всички желаещи ваксинирани украинци над 60-годишна възраст да получат безплатно висококачествен, модерен смартфон и преференциална тарифа.

АЗИЯ
=======

Правителството на ЯПОНИЯ ще удължи с три седмици действието на ковид рестрикциите в Токио и 12 префектури на фона на продължаващото разпространение на варианта Омикрон. Страната отбеляза поредица нови рекорди в броя на болните и починалите от коронавируса.
Властите в КИТАЙ наложиха локдаун на още един голям град, след като там бяха открити няколко случая на коронавирус. Пекин продължава да води политика на "нулев ковид" и жителите на Байсъ - 3,6 милиона души, бяха инструктирани да не напускат домовете си, след като през уикенда там бяха открити над 100 случая на коронавирус.
ОБЕДИНЕНИТЕ АРАБСКИ ЕМИРСТВА постигнаха едно от най-високите нива на ваксинация в света - 92 на сто от жителите са имунизирани изцяло срещу КОВИД-19. Страната постепенно премахва рестрикциите поради намаляващия брой на случаите.
ИНДИЯ одобри за спешно използване руската ваксина Спутник Лайт - вече деветата, разрешена в страната. Преди 10 месеца страната позволи прилагането на двудозовата "Спутник V". В момента Индия използва също ваксината на британско-шведската компания "АстраЗенека", както и препарата "Коваксин" на местния производител "Бхарат Байотек". Над 75 процента от 950-те милиона пълнолетни жители на страната са напълно ваксинирани.
Здравните власти на ТАЙЛАНД обмислят отслабване на някои рестрикции и отказ от локдауни при поява на нови огнища на болестта. Последните смъртни случаи там са регистрирани сред хора от рискови групи - възрастни, хронично болни и др., някои от тях все още без бустерна доза ваксина.
ИНДОНЕЗИЯ обяви по-строги карантинни мерки в Джакарта, два други града на остров Ява и на курортния остров Бали. Ограничава се по-специално броят на посетителите в молове, ресторанти и храмове.

СЕВЕРНА И ЮЖНА АМЕРИКА
=============================

Веднага щом започне да спада рискът от епидемията на Омикрон в СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ, все повече училища в страната ще смекчават правилата за носене на маски, съобщи Скот Готлиб от борда на компанията Пфайзер, бивш комисар от здравните власти. Щатът Ню Йорк обяви междувременно намаляване на процента положителни тестове, но броят на заразените, настанявани в болници, е близо двойно по-голям, отколкото през октомври, а смъртността - около четворно по-висока по данни на Би Би Си.
Хората, които са преболедували от новия коронавирус, може да имат антитела до двайсет месеца, установи проучване на специалисти от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор, щата Мериленд.
Американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) обяви, че през 2022 г. очаква приходи от около 54 милиарда долара от продажбите на ваксината и лекарството си срещу КОВИД-19.
Премиерът на КАНАДА Джъстин Трюдо заяви, че блокадите, предприети от шофьори като протест срещу антиковидните рестрикции, са неприемливи и имат негативно влияние върху икономиката на страната. Протестите парализираха някои съществени търговски пътища в Канада.
Аграрният министър на БРАЗИЛИЯ Тереза Кристина се зарази с коронавируса в навечерието на визита в Москва идната седмица заедно с президента Жаир Болсонаро. Тя съобщи в Туитър, че симптомите й са леки.

АФРИКА
==========

Броят на заразяванията с КОВИД-19 в Африка може да е седем пъти по-голям, отколкото предполагат официалните данни, а смъртните случаи - двойно или тройно повече. Това показват разпространени вчера данни на СЗО за "проблеми със системите за наблюдение", включително с достъпа до тестове.
Мюсюлмани от различни африкански държави отправиха групови молитви за здравето на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине, които боледуват от КОВИД-19. Вярващи от СУДАН, ТАНЗАНИЯ, ЧАД, СОМАЛИЯ и други страни на африканския континент се събраха на стадиони, паркове, в училища и сиропиталища, за да се помолят за здравето на семейството и за Турция.
Турция през последните години полага усилия за задълбочаване на отношенията си с африканските страни, отбеляза Анадолската агенция. Анкара има над 40 посолства в Африка и инвестира в редица държави на континента, като изгражда училища, хотели, джамии, системи за водоснабдяване, пътища.
Първата ваксина срещу КОВИД-19, разработена в ЕГИПЕТ - "КОВИ-ВАКС" (COVI-VAX), показва обещаващи резултати при клиничните изпитвания, заяви ръководителят им Осама Азми.
По думите му в процес на тестване е и египетско лекарство срещу болестта.

АВСТРАЛИЯ И ОКЕАНИЯ
========================

Почти две години след като обяви локдаун, на 21 февруари АВСТРАЛИЯ отново отваря границите си за изцяло ваксинирани гости от чужбина.
Повече от 120 души бяха задържани вчера, когато полицията започна да разтуря лагер на протестиращи пред парламента на НОВА ЗЕЛАНДИЯ. Лагерът бе създаден от противници на задължителната ваксинация за някои професионални групи - пожарникари, служители в здравеопазването, образованието и затворите, военните.
/АШ/АМ//НС/