Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

SK 10:42:01 11-02-2022
PK1038SK.003
Балкани - КОВИД-19

Ситуацията
с КОВИД-19
на Балканите


София, 11 февруари /Нора Чолакова, БТА/
Ситуацията, свързана с разпространението на КОВИД-19 в страните на Балканите, остава сложна заради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса. В няколко страни и тази седмица бяха отчетени отново много нови случаи, а в други новозаразените намаляват. Засега има положителна тенденция, свързана с обучението на учениците, като повечето деца в Балканските страни на този етап учат присъствено.


АЛБАНИЯ

В Албания броят на новозаразените през последната седмица намалява. Броят на новите случаи дневно е между 600 и 800. Предишната седмица броят на новозаразените бе до 1000 души дневно. По-леките симптоми на варианта в съчетание със сравнително младото население на Албания водят до малко смъртни случаи - средно по шест на ден.
Напълно ваксинираните албанци са над 41 процента от населението.


БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Броят на заразените с коронавирус в Босна и Херцеговина остава сравнително висок, като в последните дни се съобщава за по 1300-1500 заразени. Смъртността в малката балканска страна е висока, като на 7 февруари бяха регистрирани 78 смъртни случаи.
Ваксинационното покритие в страната е ниско, като едва 25,8 процента от населението е напълно ваксинирано.


ГЪРЦИЯ

Сравнително висок е и броят на новозаразените с коронавирус в Гърция. На 8 февруари бе съобщено за близо 23 хиляди заразени и 108 починали. Вчера обаче бе отчетен лек спад в броя на новозаразените, като бе съобщено за 19 154 нови случая.
Най-много са заразените в Атика и Солун. 95 на сто от починалите са на възраст над 70 години и с придружаващи заболявания.
Експертната комисия в министерството на здравеопазването предложи тази седмица противоепидемичните мерки в Гърция засега да се запазят, с леко разхлабване по отношение на общественото хранене.
Гърция премахна на 7 февруари изискването за представяне на резултат от тест за коронавирус от ваксинираните пътници. Пристигащите туристи трябва обаче да представят валиден европейски дигитален сертификат, за да влязат в страната.
От 7 февруари също така 300 хиляди души, които не са си поставили трета доза, се смятат за неваксинирани в Гърция. Те могат да ходят на работа, след като задължително си направят бърз тест. За служители, които не се подлагат на бързи тестове, се предвиждат глоби, които варират между 150 и 300 евро. Глоби в размер на две хиляди евро се предвиждат за работодатели, които не подават специален документ за състоянието на служителите си. Ако подадат фалшив документ, глобата скача на десет хиляди евро.
Тази седмица гръцки учени разработиха маска срещу КОВИД-19 с изключително висока защита. Новата маска осигурява 100 процента защита, като стерилизира както въздуха, който влиза в нея, така и този, който излиза.


КИПЪР

Процентът на положителните тестове за КОВИД-19 в Република Кипър започва да намалява, въпреки че броят на новозаразените остава висок. Данните показват, че средно дневно се регистрират по три хиляди случая на заразени с КОВИД-19. От министерството на здравеопазването обаче смятат, че епидемиологичната обстановка в страната постепенно се подобрява.
Според министъра на здравеопазването Михалис Хаджипанделас прилаганите от властите мерки дават резултат и се отчита спад на процента положителни проби. Броят на починалите е сравнително нисък, като на 8 февруари бе съобщено за седем починали.
53 процента от населението е ваксинирано.


КОСОВО

От началото на пандемията в Косово бяха регистрирани 220 хиляди новозаразени. До 10 февруари броят на починалите бе 3058.
43,5 процента от населението е напълно ваксинирано.


РУМЪНИЯ

Броят на новозаразените с коронавирус остава висок. На 8 февруари бяха регистрирани 36 269 нови случаи и 184 починали.
От тази седмица лицата, които не са ваксинирани срещу КОВИД-19 в Румъния, вече имат право да посещават супермаркети в търговски центрове без сканиране на дигитален сертификат. Представителите на търговските центрове трябва да осигурят отделни коридори за достъп. Броят на клиентите също трябва да бъде контролиран, за да не става струпване на хора. Медицинската маска остава задължителна за всички обществени пространства на открито и закрито.
Състоянието на тревога, въведено заради пандемията от коронавирус, бе удължено на 7 февруари с още 30 дни с решение на правителството.
Здравният министър Александру Рафила заяви, че случаите на КОВИД-19 в Румъния са пет пъти повече от официалната статистика.
41,5 процента от населението в страната е напълно ваксинирано.


СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ


До 10 февруари в Северна Македония бяха регистрирани общо 282 147 души с КОВИД-19. Общият брой на починалите от началото на пандемията е 8658.
Комисията по инфекциозни болести в Република Северна Македония тази седмица предложи валидността на сертификатите след преболедуван КОВИД-19 да бъде увеличена на 180 дни от датата на положителния PCR-тест, вместо сегашните 45 дни. Препоръката бе приета на заседание на комисията и ще бъде внесена за разглеждане на заседание на правителството.
Министерство за здравеопазването на Северна Македония обяви тази седмица, че преговаря с "Пфайзер" за доставка на лекарството на компанията срещу КОВИД-19.


СЛОВЕНИЯ

Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Словения тази седмица започна да намалява.
Епидемиологичната ситуация в Словения сочи, че петата вълна на пандемията от КОВИД-19 отслабва. Ситуациите в болниците е стабилна.
Въпреки това директорът на Института за обществено здраве Милан Крек заяви, че ситуацията все още не е достатъчно добра, макар Словения да премина пика на петата вълна на пандемията. Крек призова словенците да се имунизират.
57,8 процента от словенските граждани са напълно ваксинирани.

СЪРБИЯ

По данни от 10 февруари от началото на пандемията в Сърбия са били регистрирани 1,81 милиона заразени с коронавируса и 14 171 починали.
54,2 процента от гражданите в Сърбия са напълно ваксинирани срещу КОВИД-19.


ТУРЦИЯ

Вчера Турция регистрира 98 602 нови случая на коронавирус при направени 450 044 теста. През последното денонощие 264 души са починали, а 87 932 са оздравели.
На 8 февруари обаче в Турция бяха регистрирани рекордните 111 096 нови случая на коронавирус.
До момента 84,72 процента от населението в страната на възраст над 18 години е ваксинирано с две дози ваксина, а 92,70 процента са получили първа доза ваксина. Общо 25 978 778 души са с поставена трета доза ваксина. Досега в страната са поставени общо 143 645 420 дози ваксина.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи тази седмица, че местната турска ваксина "Турковак" вече е налична във всички 81 окръга в страната. Той уточни, че препаратът "Турковак" се поставя в общо 95 ваксинационни центрове в градските болници и в университетски болници.
Междувременно министърът на образованието на Турция Махмут Йозер заяви, че присъственото обучение в турските училища ще продължава. Министърът на образованието посочи още, че карантинираните класове в страната са под един процент.


ХЪРВАТИЯ

Хърватия е на осмо място в света по брой починали от коронавирус на един милион жители, сочат данните на Worldometers.
На 10 февруари в Хърватия бяха регистрирани 6341 нови случаи на зараза с коронавируса, с което броят на активните случаи достигна 46 346.
Хоспитализираните са 2131 души, от които 173 са в интензивни отделения, а 48 са починали. От началото на пандемията повторно са се заразили между 50 и 60 000 души, като 80 процента от повторните инфекции са били този януари, т.е откакто се появи вариантът Омикрон.
Министърът на вътрешните работи Давор Божинович заяви тази седмица, че ковид сертификатите няма да бъдат отменени засега в Хърватия.
Около 55 процента от населението на Хърватия е напълно ваксинирано.


ЧЕРНА ГОРА

Миналата седмица Черна гора смекчи мерките срещу разпространението на КОВИД-19 и ситуацията в страната, свързана с КОВИД-19, се нормализира.
Общият брой на заразените с коронавирус в Черна гора от началото на пандемията е 225 000, починалите са 2624 души. Вчера бе съобщено за 460 новозаразени и двама починали.
44,8 процента от населението е напълно ваксинирано.
/НЧ/








/ПК/