За по-малко от три дни 50 души са се регистрирали в онлайн системата за доброволци в борбата срещу COVID-19

SK 14:00:01 10-02-2022
LM1356SK.022
доброволци - COVID-19

За по-малко от три дни 50 души са се регистрирали в онлайн системата за доброволци в борбата срещу COVID-19


София, 10 февруари (Иван Лазаров, БТА)
За по-малко от 3 дни общо 50 души изявиха желание да се включат като доброволци в борбата срещу COVID-19 през онлайн базираната система за регистрация.
Това съобщиха от пресцентъра на "Информационно обслужване" АД.
Инициативата, реализирана съвместно между "Информационно обслужване" и Министерството на здравеопазването, цели да подкрепи здравните служби в усилията им за справяне с пандемията и нуждата от допълнителен персонал на първа линия в болниците.
"Призоваваме всички граждани, които имат желание и възможност да се включат като доброволци в помощ на лечебните заведения, които изпитват остра нужда от помощ в борбата с COVID-19", каза изпълнителният директор на държавното дружество Ивайло Филипов, цитиран в съобщението.
Желаещите да се включат като доброволци на първа линия трябва да са навършили 18 години. Те могат да заявят своето желание през разработената онлайн форма за регистрация на сайта на Националната здравно-информационна система или през единния информационен портал. Доброволците трябва да попълнят трите си имена, ЕГН, номер на лична карта, електронна поща и телефон за обратна връзка.
Системата дава възможност на желаещите да се включат да опишат своя опит и умения в сферата на здравните услуги, ако имат такива. Доброволците могат да посочат регион и конкретно лечебно заведение, в което искат да помагат на лекарите от първа линия в борбата срещу COVID-19. Ако няма предварително посочена болница, регионалните здравни инспекции ще насочат кандидатурите към лечебно заведение в региона, за което има най-голяма необходимост. Болниците, които имат необходимост от персонал, ще се свързват с кандидатите на посочените в регистрационната форма телефон или електронна поща. Всички заявления се обработват изцяло по електронен път и не е необходимо доброволците да посещават на място лечебните заведения, за които са се регистрирали.
/ЛМ/