Всички ученици в област Стара Загора се връщат в училище на 14 февруари

SK 13:00:31 10-02-2022
RI1253SK.026
Стара Загора - COVID -19 - мерки

Всички ученици в област Стара Загора
се връщат в училище
на 14 февруари


Стара Загора, 10 февруари (Павлина Дудева, БТА)
Oт 14 февруари, понеделник, всички ученици от Старозагорската област се връщат в училище и ще учат присъствено. Това беше решено днес по време на онлайн заседание на Областния медицински съвет, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.
Основание за вземане на това решение са данните, които показват нисък брой ученици с положителни тестове за коронавирус. Към 10 февруари са констатирани 90 заболели ученици, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Татяна Димитрова. Тя напомни, че при евентуално повишаване на заболеваемостта в някое училище, директорите имат право да поискат с доклад до министъра на образованието временно прекратяване на присъствените занимания.
Запълняемостта на леглата за ковид болни в здравните заведения е 83 процента за леки и средно тежки случаи и 48,6 на сто в интензивните сектори. В Детската клиника в Стара Загора от 17 легла 14 са заети, в Инфекциозната клиника се лекуват две деца, които са в стабилно състояние, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Той допълни, че общият брой на леглата за деца с коронавирус в болницата в момента е 27, но при нужда могат да бъдат разкрити още.
На заседанието бе решено също да отпадне ограничението за работно време на заведенията до 22:00 ч. Те обаче ще работят с 50 на сто от капацитета си и при спазване на задължителните мерки.

/РИ/