ЕС от началото на пандемията е оказал помощ в сферата на здравеопазването на 130 страни по света в размер на 46 милиарда евро.

SK 21:37:31 09-02-2022
GG2133SK.009
ЕС - коронавирус - здравеопазване

ЕС от началото на пандемията е оказал помощ в сферата на здравеопазването на 130 страни по света в размер на 46 милиарда евро.


Брюксел, 9 февруари /БТА/
Европейският съюз от началото на пандемията е оказал помощ в сферата на здравеопазването на 130 страни по света в размер на 46 милиарда евро. Това заяви днес европейската комисарка по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидис на пресконференция в Лион. Там се проведе неформална среща на здравните министри и на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС. Пресконференцията се предаваше в режим онлайн от пресслужбата на ЕС.
"От началото на пандемията отделихме 46 милиарда евро за 130 страни по света, за да им помогнем да се възстановят от Ковид-19. Почти 10 милиарда евро от тях отидоха за поддръжката на страни в Африка", заяви еврокомисарката.
Тя подчерта, че страните от ЕС са предали безвъзмездно на други страни по света 407 милиона дози ваксини и са изнесли половината от всички произведени в държавите членки.
Половината от населението в света вече е напълно ваксинирано срещу Ковид-19, съобщи още еврокомисарката. "Но сега стигнахме до разбирането, че предоставянето на ваксини е недостатъчно, нужно е да се убедим, че те се използват напълно и своевременно, което не всеки път се случва", заяви тя, предаде ТАСС.

/Габриела Големанска/
/ГГ/