Най-бедните региони в ЕС по-тежко засегнати от пандемията, сочи доклад

SK 16:58:01 09-02-2022
MY1655SK.010
ЕС - пандемия - доклад

Най-бедните региони в ЕС
по-тежко засегнати от пандемията,
сочи доклад


Брюксел, 9 февруари /БТА/
Първите вълни на пандемията от КОВИД-19 изглежда са имали по-тежко отражение върху най-бедните части от Европейския съюз, сочат данни на публикуван вчера доклад за неравенствата в блока, цитиран от ДПА.
Свръхсмъртността или показателят на регистрирани смъртни случаи над нормалните нива достига 17 процента в по-слабо развитите региони между март 2020 г. и юли 2021 г., сочи доклад на Европейската комисия за кохезионната политика. В най-богатите региони този показател достига 12 процента.
Средният показател на свръхсмъртността в ЕС за същия период, до края на който повечето пълнолетни граждани бяха напълно ваксинирани, е достигнал 13 процента или 872 000 смъртни случая. Това може да се дължи пряко на самото респираторно заболяване или непряко на препълнените болници и ограниченията, наложени на здравната система, сочи докладът.
Най-тежките икономически последици през 2020 г. са регистрирани в Малта, Испания, Унгария, Гърция и Португалия, отбелязва докладът. Много от тези страни са особено зависими от туризма.
"Пандемията доведе до най-мащабната рецесия от (края на Втората световна война) 1945 г., засягайки особено секторите, зависещи от социалните контакти, като туризма", посочва докладът.
През 2020 г. в целия ЕС пандемията е увеличила броя на хората в риск от бедност или социално изключване с 5 милиона души.
През 2019 г. близо 20 процента от населението на блока или около 92,4 милиона души са били категоризирани като хора в риск, показват данни, публикувани от Евростат.
/Алексей Маргоевски/

/МИМ/