Броят на болните от КОВИД-19 в света е спаднал със 17 процента през последната седмица

SK 16:49:01 09-02-2022
MY1646SK.009
СЗО - коронавирус - статистика

Броят на болните от КОВИД-19 в света
е спаднал със 17 процента
през последната седмица


Женева, 9 февруари /БТА/
Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че случаите на заразени с коронавируса в света са спаднали със 17 процента през последната седмица в сравнение с предходната, включително спад с 50 процента в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Смъртните случаи в световен мащаб са спаднали със 7 процента.
Седмичният епидемиологичен доклад на здравната агенция на ООН, публикуван късно снощи, показва, че вариантът Омикрон все още е преобладаващ. Почти 97 процента от случаите, отчетени от международна платформа за следене на вирусите, са били на новия вариант, а само 3 процента - на варианта Делта.
Общо СЗО съобщи за повече от 19 милиона случая на нови заразени с коронавирус и под 68 000 нови смъртни случаи за седмицата от 31 януари до 6 февруари. Експерти отбелязват, че както при всички подобни преброявания истинският брой на случаите вероятно е много по-висок.
Броят на случаите е спаднал във всичките шест региона, на които СЗО разделя света, освен в зоната на Източното Средиземноморие, където се съобщава за скок на случаите с 36 процента, най-вече в Афганистан, Иран и Йордания. В Европа броят на случаите е спаднал със 7 процента - основно в страни като Франция и Германия, въпреки че страни в Източна Европа като Азербайджан, Беларус и Русия са съобщили за повишаване на броя на заразените. В Америките броят на случаите е спаднал с 36 процента, като САЩ - все още най-засегнатата от пандемията страна - са съобщили за 1,87 милиона нови случаи - спад с 50 процента в сравнение с предходната седмица.
/Владимир Арангелов/
/МИМ/