Шведските власти скоро ще престанат да смятат КОВИД-19 за опасно за обществото заболяване

SK 16:19:01 09-02-2022
MY1616SK.006
Швеция - коронавирус - мерки - разхлабване

Шведските власти скоро ще престанат да смятат
КОВИД-19 за опасно за
обществото заболяване


Стокхолм, 9 февруари /БТА/
Шведското правителство възнамерява да извади КОВИД-19 от списъка на обществено опасните заболявания. Подобно искане ще бъде отправено към съответните ведомства и след като бъде одобрено, след два месеца КОВИД-19 официално ще престане да се смята за опасно за обществото заболяване, заяви днес в интервю за в. "Дагенс нюхетер" министърката на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен, цитирана от световните агенции. "Бихме искали, тази категоризация да бъде отменена в края на март, началото на април", каза министърката.
Още от днес обаче Швеция се отказа от въведените по-рано ограничения. Здравните власти препоръчват връщането към нормалния живот да протича постепенно както на работните места, така и в университетите.
Швеция спря масовото тестване за КОВИД-19 дори сред хората със симптоми на инфекцията, слагайки край на мобилните пунктове за тестване и доставяните по домовете тестове, които масово бяха използвани по време на пандемията и осигуриха важни данни за проследяване на разпространението на вируса, посочва Асошиейтед прес.
"Достигнахме момент, когато цената и целесъобразността на тестването вече не са оправдани", каза тази седмица ръководителката на Шведската агенция за обществено здраве Карин Тегмарк Висел пред националната телевизия Ес Фау Те.
Обявявайки разхлабването на мерките миналата седмица, премиерката Магдалена Андершон каза, че "пандемията не е приключила, но е навлязла в изцяло нова фаза", и макар броят на заразените да нараства, това не води до претоварване на болниците.
/Алексей Маргоевски/


/МИМ/