Одобреното от Европейската агенция по лекарствата хапче срещу COVID-19 се използва заедно с медикамент за лечение на ХИВ и не замества ваксинирането, напомнят експерти

SK 14:51:01 09-02-2022
IS1447SK.009
хапче - COVID-19 - експерти - коментар

Одобреното от Европейската агенция по лекарствата хапче срещу COVID-19 се използва заедно с медикамент за лечение на ХИВ и не замества ваксинирането, напомнят експерти


София, 9 февруари /Десислава Пеева, БТА/
Одобреното от Европейската агенция по лекарствата /ЕАЛ/ хапче срещу COVID-19 се използва заедно с медикамент за лечение на ХИВ и не замества ваксинирането. Това каза онлайн пред журналисти д-р Марко Кавалери, ръководител на работна група за "Стратегии срещу биологични заплахи за здравето и за ваксините" в ЕАЛ. Д-р Кавалери участва в дискусия "Научният отговор на ЕС срещу дезинформацията относно COVID-19", организиран от Представителство на Европейската комисия в България.
Хапчето "Паксловид" беше одобрено от ЕАЛ на 27 януари 2022 г. Това е нов антивирусен препарат, който блокира вирусното репликиране и се използва заедно с медикамент за лечение на ХИВ инфекция, способстващ усвояването на активната съставка на "Паксловид", която основно работи за противодействие на COVID-19, обясни д-р Кавалери.
Лекарствата не заместват ваксинирането, не трябва да се мисли, че щом има лекарства, можем да си спестим ваксинирането, защото и тези медикаменти имат противопоказания, допълни той. Този медикамент трябва да се използват внимателно, а и не всеки болен ще може да го получи, тъй като има определени показания за използването му, каза още д-р Кавалери. По думите му трябва да се направи всичко възможно повече хора да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция, особено рисковите групи.
Вариантът "Омикрон" на COVID-19 е с много висока степен на трансмисивност и ще зарази много хора, каза още д-р Кавалери. По думите му бустерната доза ваксина в голяма степен предотвратява тежко протичане на инфекцията и хоспитализация. Той посочи, че близо половината от европейското население има поставена бустерна дози.
Делът на "Омикрон" в западната част на ЕС почти изцяло доминира, като този вариант ще продължи да завладява източните части на Европа, каза д-р Пьотр Крамарц, заместник-главен научен специалист и кризисен мениджър в Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Когато "вълната" удари източноевропейските страни, ще се увеличи още натискът върху болниците, където хората вече са уморени, добави той. По думите му бустерната доза ваксина гарантира, че пациентът няма да попадне в интензивно отделение.
Експертите апелираха гражданите да се информират за ваксините от надеждни източници.

/ИС/