Япония ще удължи с три седмици действието на ковид рестрикциите в 13 района

SK 14:25:31 09-02-2022
DI1422SK.021
Япония - здраве - коронавирус - ограничения

Япония ще удължи
с три седмици действието
на ковид рестрикциите в 13 района


Токио, 9 февруари /БТА/
Японският премиер съобщи днес, че правителството ще удължи с три седмици действието на ковид рестрикциите в Токио и 12 префектури на фона на продължаващото разпространяване на варианта Омикрон, предаде Ройтерс.
Япония ежедневно отбелязва рекорди на случаите на заразени с коронавируса и починалите на фона на вълна от инфекции, причинена от варианта Омикрон. Премиерът Фумио Кишида каза пред журналисти, че още една префектура ще бъде добавена към списъка от региони, в които действат полуспешни мерки включващи ограничения на времето на работа за барове и на пътуването. Той добави, че правителството ще създаде около 1000 временни медицински центъра за лечение на пациенти с коронавирус.
Границите на Япония са затворени вече почти две години, което предизвика затруднения за студенти и работници. Много бизнес лидери предупредиха, че това ще повлияе на икономиката, особено на фона на ограничения пазар на труда.
Кишида заяви, че ще помисли "за подходящи действия" по отношение на най-строгите, както той каза, гранични правила сред седемте най-богати държави, но не даде сигнал за каквото и да било предстоящо отпускане.

/Владимир Арангелов/
/ДБИ/