Деца без хронични заболявания, преболедували COVID-19, също да се ваксинират, препоръчват европейски експерти

SK 13:35:01 09-02-2022
RI1328SK.025
експерти - COVID-19 - деца - коментар

Деца без хронични заболявания,
преболедували COVID-19, също да се ваксинират,
препоръчват европейски експерти


София, 9 февруари (Десислава Пеева, БТА)
Деца без хронични заболявания, преболедували COVID-19, също да се ваксинират. Тази обща препоръка направиха д-р Пьотр Крамарц, заместник - главен научен специалист и кризисен мениджър в Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и д-р Марко Кавалери, ръководител на работна група за "Стратегии срещу биологични заплахи за здравето и за ваксините" в Европейската агенция по лекарствата. Крамарц и Кавалери участваха онлайн в дискусия с журналисти, посветена на научния отговор на Европейския съюз срещу дезинформацията относно COVID-19, организиран от Представителството на Европейската комисия в България.
Д-р Кавалери припомни, че одобрената ваксина за деца над петгодишна възраст за първичен курс на ваксиниране е "Комирнати". Не сме изключили групата на преболедувалите деца и смятаме, че няма проблем те да бъдат ваксинирани, допълни той. Много добре знаем, че естествено прекаран вирус осигурява имунитет, който е изключително хетерогенен и смятаме, че децата, прекарали естествено вируса, ще генерират добър имунен отговор и въпреки това здравните власти препоръчват ваксинирането им, допълни д-р Кавалери. Държавите членки на Европейския съюз могат сами да решат какво да препоръчат по този въпрос, но ние смятаме, че няма проблем да се предприеме ваксиниране и на деца, които са били естествено изложени и са прекарали инфекцията преди това, добави той.
Според д-р Крамарц, когато се приложи ваксина, е много по-лесно да се знае какъв имунитет ще има лицето и не трябва да се забравя, че при някои деца инфекцията се прекарва безсимптомно и заради това не е ясно какъв имунитет са развили те.
В отговор на въпрос, свързан с постковид синдром, д-р Кавалери посочи, че все още няма много данни по тази тема и че този въпрос е в процес на изследване. Нямаме добри данни за това колко такива постковид състояния има сред децата, но знаем, че ги развиват, добави той.
Много е трудно да се каже какъв процент от населението трябва да е ваксинирано, за да затихне ковид пандемията, тъй като вариантът Омикрон е много заразен, каза още д-р Кавалери. По думите му сега е важно да се повиши максимално делът на ваксинираните, защото така ще се намали циркулацията на Омикрон и ще се защитят групите, за които има по-висок риск от хоспитализация или смърт. Целта на ваксинирането е и да се намалят товарът на болестта и товарът на хоспитализациите.
За възможността да се поставя втора бустерна доза срещу коронавирусната инфекция д-р Кавалери коментира, че засега няма достатъчно доказателства да се издаде такава препоръка. Наблюдаваме доказателствата от държавите, в които се прилага втора бустерна доза. По думите му, съгласно наличните досега данни, първата бустерна доза осигурява сериозна защита от хоспитализация или смърт.


/РИ/