Регионалната здравна инспекция в Русе облекчи процедурата по издаване на болничен лист на заразени с коронавирус

SK 13:14:01 09-02-2022
LM1310SK.033
Русе - коронавирус - болничен лист

Регионалната здравна инспекция в Русе облекчи процедурата по издаване на болничен лист на заразени с коронавирус


Русе, 9 февруари (Мартин Пенев, БТА)
Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе е изпратила писмо до личните лекари при издаване на болничен лист да не изискват на хартиен носител предписанието за карантина от пациентите, преболедували коронавирус. Това съобщи изпълняващият длъжността директор на РЗИ в крайдунавския град д-р Искра Генева
Досега всички, които са били на домашно лечение, е трябвало да вземат от РЗИ т.нар. "Предписание за изолация в домашни условия". Така преболедувалите отделят допълнително време и образуват опашки в чакане на документа.
Д-р Генева обяснява, че издаването на болнични листове на хора, поставени под карантина, се извършва на базата на справка в Националната здравно-информационна система за борба с COVID-19, която е достъпна за всички общопрактикуващи лекари. Всеки един от тях получава имейл за новорегистрираните положителни случаи, които са в пациентската му листа.
Д-р Генева обясни още, че ако на преболедувалите им е необходимо предписанието за изолация в домашни условия, то ще им бъде издавано на хартиен носител.
Тя съобщи, че около 91 процента от болните с коронавирус в Русенско са на домашно лечение.

/ЛМ/