Около една трета от европейското население все още не е ваксинирано срещу COVID-19, а България е на последно място по този показател според Андреа Амон

SK 11:36:31 09-02-2022
RI1130SK.010
ЕК - COVID-19 - научен отговор - дезинформация

Около една трета от европейското население все още не е ваксинирано
срещу COVID-19, а България е на последно място
по този показател според Андреа Амон


София, 9 февруари (Десислава Пеева, БТА)
Около една трета от европейското население все още не е ваксинирано срещу COVID-19, а България е на последно място по този показател. Това каза онлайн пред журналисти Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Амон участва в онлайн семинар "Научният отговор на Европейския съюз срещу дезинформацията относно COVID-19", организиран от Представителство на Европейската комисия в България. По думите й са необходими обединени усилия за увеличаване на ваксинационното покритие. През цялата пандемия предоставяме научна информация и доказателства за ваксините, които могат да се ползват от всички държави и правим максималното научните сведения да са разбираеми, допълни Амон.
Ваксините, особено бустерните дози, са много ефективни, особено за по-лекото протичане на болестта, респективно и за по-малко хоспитализации, каза Емър Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарства. Кук призова българските граждани да завършат ваксинационния цикъл, както и поставяне на бустерна доза. Имаме много научни доказателства в подкрепа на ефикасността на ваксината, но има и много голям обем дезинформация, допълни тя. В медиите има много информации и видеоклипове, оспорващи ефективността и безопасността на ваксините, а това води до по-малко спасени животи, допълни Кук.
Цветан Кюланов, изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, призова всички граждани да се допитват и търсят достоверните източници на информация.

/РИ/