Под три процента са положителните проби на тестовете за КОВИД-19 в Кипър

SK 11:20:01 09-02-2022
ML1105SK.012 11:20
Кипър - КОВИД 19

Под три процента са положителните проби на тестовете за КОВИД-19 в Кипър


Никозия, 9 февруари /БТА/
Процентът на положителните тестове за КОВИД-19 в Кипър започва да намалява, въпреки че броят на новозаразените остава висок, съобщава електронното издание на кипърския в. "Политис". Данните показват, че средно дневно се регистрират по три хиляди случая на заразени с КОВИД-19. От министерството на здравеопазването обаче смятат, че епидемиологичната обстановка в страната постепенно се подобрява, се посочва в публикацията.
Според министъра на здравеопазването Михалис Хадзипанделас прилаганите от властите мерки дават резултат и се отчита спад на процента положителни проби.
Данните за 8 февруари показват 2885 новозаразени с КОВИД-19 и седем починали, предаде агенция КНА.
От началото на пандемията ковид случаите са 277 864, а свързаните с инфекцията смъртни случаи са 756.
Данните показват, че през вчерашния ден отчетените положителни проби на направени тестове е 2,58 на сто.
В момента в болница са настанени 206 като 48 от тях са в тежко състояние.
Под един процент са положителните тестове в системата за образование.
Другата седмица ще има среща между експерти и здравния министър, за да се обсъдят мерките срещу разпространението на инфекцията и дали ще има промяна в тях.
Днес на заседание на Министерския съвет ще бъде обсъждана мярката, която предвижда ежедневно тестване на служителите на националната гвардия при положителен случай на техен колега, за да се избегне карантиниране на голям брой хора.
Според данни, публикувани на страницата на здравното министерство, до 8 февруари 639 223 граждани са с поставени две дози. Ваксинираните с трета доза са 419 317.
Всички данни, съобщавани от министерството на здравеопазването, се отнасят до контролираната от правителството територия на Кипър и не включват окупираните от Турция зони в северната част на острова. /Елена Дражева//МЛ/