Гръцките власти разследват родители, спрели децата си от училище заради пандемията

SK 09:45:02 09-02-2022
ML0928SK.006 09:45
Гърция - КОВИД-19

Гръцките власти разследват родители, спрели децата си от училище заради пандемията


Атина, 9 февруари /БТА/
Майка, отказваща да пуска детето си на училище заради пандемията, ще бъде съдена в Гърция, съобщава гръцката телевизия "Антена".
39-годишната жена е задържана в главния град на остров Крит, Ираклион, и ще бъде изправена пред съда на 11 февруари. Обвиненията са, че от септември 2020 г. тя не е пускала деветгодишното си дете на училище. Причина за това е несъгласието й с мерките в училищата, наложени заради пандемичната обстановка.
До момента към прокуратурата в Ираклион са подадени данните за 25 ученици, които не посещават училище. Срещу родителите на тези ученици вече са задействани процедури, които предвиждат строги наказания за неоснователно спиране на децата от учебен процес.
Законът беше променен заради зачестилите случаи на деца, които не посещават училище, тъй като родителите им не са съгласни със здравните протоколи. Сега те са заплашени с до две години затвор за недобросъвестни родители.
Обучението в Гърция е присъствено и за да се гарантира безопасен учебен процес, се налага учениците, учителите и непедагогическият персонал да се тестват редовно и да носят задължително маски. Резултатите от тестването се подават в онлайн платформа, която издава специална ученическа карта.
В началото на тази учебна година в редица райони имаше недоволство сред родители и учители от наложените здравни мерки срещу ковид инфекцията, но те не бяха отменени. След появата и широкото разпространение на варианта Омикрон, здравните протоколи бяха променени и броят на тестванията беше увеличен. Протоколите предвиждат дори при потвърден случай на КОВИД-19 в клас, присъственият учебен процес да бъде запазен чрез ежедневно тестване на учениците.
Данните за разпространението на инфекцията показват, че има ръст на случаите сред деца и младежи.
Въпреки големия брой новозаразени в страната, които в повечето дни са над 20 хиляди, медиите в Гърция коментират, че се планира постепенно разхлабване на мерките.
Според публикация във вестник "Етнос" правителството върви към постепенно разпускане на мерките, за да се възстанови нормалният ритъм на икономиката и обществения живот.
Днес ще заседава експертната комисия, която ще разгледа епидемиологичните показатели и ще вземе решение за промени на действащите в момента мерки.
Очаква се да бъде променено изискването за посещаемостта на стадионите. В момента е разрешено да се допускат посетители, съответстващи на 10 на сто от капацитета, като се очаква процентът да бъде увеличен на 50 на сто.
/Елена Дражева/

/МЛ/