СЗО: Нужни са 16 милиарда долара, за да могат бедните държави да се борят с КОВИД-19

SK 07:44:01 09-02-2022
PG0740SK.002
СЗО - коронавирус - бедни държави

СЗО: Нужни са 16 милиарда
долара, за да могат бедните
държави да се борят с КОВИД-19


Женева, 9 февруари /БТА/
Нужни са от още 16 милиарда долара, за да могат държавите с ниски доходи да се справят с пандемията от коронавирус, обяви днес Световната здравна организация, предаде ДПА.
Това е празнина в бюджета, която трябва да бъде запълнена, за да бъдат снабдени държавите с ваксини, тестове и лекарства по програма на ООН. Сумата може да бъде използвана за създаване на запас от 600 милиона дози ваксини, закупуване на 700 милиона теста и лечение на 120 милиона пациенти, посочи СЗО.
Науката ни даде инструментите за борба с КОВИД-19; ако те бъдат споделени солидарно в глобален мащаб, тази година можем да сложим край на КОВИД-19 като извънредна ситуация в световен план, каза ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус.
По оценки на ООН, 92 процента от средствата трябва да дойдат от Европейския съюз и от групата на най-инструлиализираниите държави Г-20.
Гордън Браун - посланик на СЗО за глобално здравно финансиране, каза, че 16 милиарда долара са нужните средства, предвид глобалното икономическо въздействие на пандемията.
Браун разкритикува огромното неравенство при разпределението на ваксини по света и достъпността на тестове и лекарства.
Той изтъкна ниските нива на ваксиниране в бедни държави, при положение, че милиони дози ваксини ще бъдат изхвърлени неупотребени от богатите държави.
СЗО си е поставила за задача до средата на годината да бъде ваксинирана половината от световното население.
/Петя Гергова/
/ПГ/