Комисията по инфекциозни болести в Северна Македония предлага удължаване на валидността на сертификатите след преболедуван КОВИД-19

Комисията по инфекциозни болести в Северна Македония предлага удължаване на валидността на сертификатите след преболедуван КОВИД-19

SK 15:49:01 08-02-2022
SG1544SK.009
Република Северна Македония - КОВИД-19 - сертификати

Комисията по инфекциозни болести в Северна Македония
предлага удължаване на валидността на сертификатите
след преболедуван КОВИД-19


Скопие, 8 февруари /Кор. на БТА Маринела Величкова/
Валидността на сертификатите след преболедуван КОВИД-19 да бъде увеличена на 180 дни от датата на положителен PCR тест, вместо сегашните 45 дни, предлага Комисията по инфекциозни болести в Република Северна Македония. Препоръката е приета на днешното заседание на комисията и ще бъде внесена за разглеждане на заседание на правителството.
Говорителят на комисията Злате Мехмедович каза, че все още не се обмисля премахването на зеления сертификат, като условие за влизане на закрито, тъй като епидемиологичната обстановка не позволява това в момента.
"В страни, където сертификатите са били отменени, като Дания и Обединеното кралство, общият процент на ваксинирани е много по-висок. В Дания 85 процента от населението е ваксинирано, във Великобритания - 80 на сто, а у нас два пъти по-малко - около 40 процента. Трябва да видим каква е епидемиологичната ситуация у нас, за да вземем такова решение", каза Мехмедович.
Комисията смята, че все още не трябва да се отменя и носенето на маски в училищата.
/МВ//СГ/