Много бебета, родени от ваксинирани срещу Ковид-19 майки, имат антитела в продължение на шест месеца

Много бебета, родени от ваксинирани срещу Ковид-19 майки, имат антитела в продължение на шест месеца

SK 14:59:32 08-02-2022
AK1454SK.004
Ковид - САЩ

Много бебета, родени от
ваксинирани срещу Ковид-19 майки,
имат антитела в продължение на шест месеца


Бостън, 8 февруари /БТА/

Много бебета, родени от ваксинирани с РНК препарат срещу Ковид-19 жени, имат антитела в продължение на шест месеца, сочат данни от американско проучване, цитирано от Ройтерс.

В изследването са участвали 28 шестмесечни деца, родени от майки, които са получили две дози от РНК ваксина между 20-та и 32-ра седмица от бременността си. В този период предаването на майчините антитела към плода чрез плацентата е най-високо. Тествани са и 12 бебета на същата възраст, чиито неваксинирани майки са били заразени с Ковид-19 по това време от бременността си.

Специалистите от Бостън установяват наличието на антитела IgG при 57 процента от родените от ваксинирани жени и едва при 8 процента от бебетата на тези, които са преболедували, но не са се имунизирали срещу новия коронавирус.

Учените не могат да кажат колко високо трябва да е нивото на антителата, за да пази от инфекция, а и те не са единственият защитен механизъм на организма. Но "много заинтересувани страни от родители до педиатри искат да знаят колко дълго майчините антитела съществуват при децата след ваксинация, а сега можем да получим някои отговори", казва доктор Андреа Едлоу от Общата болница на Масачузетс в Бостън. Тя изразява надежда, че резултатите от изследването ще дадат стимул на бременните да се ваксинират срещу Ковид-19.

Данните от проучването са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация. /ТС/


/АКМ/