В Сърбия пристигна първата пратка от лекарството срещу коронавирус Паксловид

SK 14:59:02 08-02-2022
SG1441SK.003 14:59
Сърбия - КОВИД-19

В Сърбия пристигна първата
пратка от лекарството срещу
коронавирус Паксловид


Белград, 8 февруари /БТА/
Министерството на здравеопазването на Сърбия съобщи, че в страната е пристигнала първата пратка от лекарство срещу коронавирус Паксловид (Paxlovid), съобщи сръбската национална телевизия РТС.
Сърбия е първата страна в континентална Европа, която поръчва лекарството и то десет дни след като Европейската агенция по лекарствата одобри употребата му.
В края на миналата година Сърбия бе сред първите държави, наред със САЩ и Великобритания, които подписаха договор с компанията Пфайзер (Pfizer) за доставка на лекарството срещу коронавирус, което намалява риска от хоспитализация и тежко прекарване на болестта до 89 процента.
Същевременно в Сърбия бе регистриран първият случай на по-заразния подвариант на варианта на коронавируса Омикрон, известен като "стелт".
Епидемиологичната ситуация в страната остава притеснителна, ковид болниците са пълни, а броят на починалите расте, отбелязва телевизията.
От началото на пандемията в Сърбия са регистрирани 1 779 782 случая на коронавирус при направени 8 351 232 тестове. В резултат на заразата са починали 14 054 души, а смъртността е 0,79 процента.
/София Ангелова/


/СГ/