Турската ваксина "Турковак" вече е налична във всички 81 окръга в Турция

SK 14:31:01 08-02-2022
PK1352SK.025 14:31
Турция - КОВИД-19 - ваксина

Турската ваксина "Турковак" вече е налична
във всички 81 окръга
в Турция


Анкара, 8 февруари /БТА/
Местната турска ваксина "Турковак" вече е налична във всички 81 окръга в страната, съобщи днес турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от електронното издание на в. "Миллиет".
Препаратът "Турковак" се поставя в общо 95 ваксинационни центрове в градските болници и в университетски болници, уточни Коджа.
Вече няма окръг, в който да няма от ваксината "Турковак". Нека да няма хора, които не са ваксинирани!, написа в Туитър здравният министър.
Проф. д-р Атеш Кара от Научния съвет за борба с коронавируса заяви днес, че според наблюденията, извършени досега, след ваксиниране с "Турковак" се наблюдават сравнително малко странични ефекти, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Имаме много важни и ценни данни. Основният страничен ефект, наблюдаван при поставянето на "Турковак", бе болка в рамото. Това бе най-често срещаният страничен ефект, наблюдаван у 24 процента от ваксинираните, каза Кара.
Министър Коджа вчера благодари вчера на футболните клубове, чиито футболисти са играли на мачове през уикенда с тениски с надпис "Турковак", пише в. "Хюриет дейли нюз".
Турция започна да поставя ваксината "Турковак" в края на декември. Миналия месец в страната започна да се наблюдава промяната на нивото на антителата след поставяне на трета доза от препарата "Турковак" на хора, имунизирани с две дози ваксина на "Пфайзер".
/Нора Чолакова/


/ПК/