Турският министър на здравеопазването призова хората да са бдителни и да се ваксинират срещу коронавируса

SK 11:12:31 08-02-2022
PK1109SK.010
Турция - КОВИД-19 - ваксинация

Турският министър на здравеопазването
призова хората да са бдителни и да
се ваксинират срещу коронавируса


Анкара, 8 февруари /БТА/
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа призова турските граждани да са бдителни и да не мислят, че вариантът Омикрон на коронавируса преминава само по лек начин, като за пореден път призова хората да се ваксинират с бустерна доза, предадоха турските медии.
Ние се борим с вариант на вируса, който се разпространява много бързо и предизвиква най-вече по-леко протичане на болестта. Това обаче не бива да ви успокоява, посочи Коджа в Туитър.
Той изтъкна, че има хора със съпътстващи заболявания, които може да прекарат КОВИД-19 значително по-тежко.
Нека бъдем предпазливи. Независимо от това дали сте стари или млади, имунизирайте се с бустерна доза, посочи здравният министър.
Изявлението на Коджа бе направено, след като в края на миналия месец той обяви, че "коронавирусът не е с предишната си сила" и "няма място за безпокойство заради нарастващите бройки". Министърът на здравеопазването даже сравни варианта Омикрон със зимен грип. Изказването на Коджа предизвика остри реакции сред медицинската общност в Турция.
През последните дни броят на новозаразените с коронавируса за денонощие в Турция е около 100 000. Регистрират се по над 200 починали дневно.
Междувременно 84,6 процента от населението в страната на възраст над 18 години вече е имунизирано с две дози ваксина, а 92,65 процента от гражданите са получили първа доза ваксина. 25,7 милиона души са с поставена трета доза ваксина.
/Нора Чолакова//ПК/