Спад в броя на постъпващите в болница в Австралия с ковид след пик на варианта Омикрон

SK 08:32:31 08-02-2022
DI0828SK.005
Австралия - коронавирус - болници

Спад в броя на постъпващите
в болница в Австралия с ковид
след пик на варианта Омикрон


Канбера, 8 февруари /БТА/
Броят на хоспитализираните с ковид и на пациентите с ковид в интензивните отделения в Австралия продължава да спада на фона на призиви на властите хората да си поставят бустерна доза ваксина, за да се предотврати тежко боледуване и смърт вследствие на коронавируса, предаде Ройтерс.
Заради варианта Омикрон общият брой на случаите на коронавирус в Австралия достигна близо 2,4 милиона (към 10 процента от населението). По-ниската смъртност при Омикрон, както и набиращата скорост програма за бустерни дози ваксина обаче пораждат оптимизъм, че най-тежката част на пандемията може би е преминала.
Австралийският премиер Скот Морисън, критикуван заради управлението на вълната от Омикрон, вчера съобщи, че страната ще отвори изцяло границите си за ваксинирани пътници от 21 февруари, след като в течение на почти две години те бяха затворени.
Австралия съобщи днес за над 28 000 нови случая на ковид, с около 5000 повече, отколкото предишния ден, но значително по-малко от регистрирания миналия месец пик от 150 000 случая. Починалите през последното денонощие са 55, с което смъртните случаи в страната от началото на пандемията стават 4303.
/ДБИ/