Индия одобри използването на еднодозовата ваксина "Спутник лайт" при хора, които все още не са ваксинирани срещу ковид

SK 19:51:31 07-02-2022
NS1948SK.034
Индия - коронавирус - ваксинация

Индия одобри използването на еднодозовата ваксина "Спутник лайт" при хора, които все още
не са ваксинирани срещу ковид


Делхи, 7 февруари /БТА/
Индия одобри руската еднодозова ваксина "Спутник лайт" при хора, които все още не са ваксинирани срещу ковид, предаде Ройтерс, като се позова на индийския производител на препарата.
Вчера Русия съобщи, че Индия е одобрила "Спутник лайт" за извънредно използване - почти 10 месеца, след като разреши прилагането на двудозовата "Спутник V".
Говорител на индийската служба за контрол на лекарствата каза, че в момента текат процедури за одобряването на "Спутник лайт" за реваксинация (т. е. за поставяне на бустерна доза).
В момента Индия използва ваксината на британско-шведската компания "АстраЗенека", както и препарата "Коваксин" на местния производител "Бхарат Байотек". Над 75 процента от 950-те милиона пълнолетни жители на страната са напълно ваксинирани.
За бустерна доза в Индия са одобрени служителите на първа линия в борбата срещу коронавируса, както и по-възрастните хора с придружаващи заболявания. Властите обаче разпоредиха, че бустерната доза може да е само с препарата, който е бил използван при първоначалната ваксинация.
/Николай Велев/
/НС/