Как посрещат Трифон Зарезан в област Пловдив
OT 13:53:30 01-02-2013
NZ1353OT.020
Трифон Зарезан - Пловдив
Как посрещат Трифон
Зарезан в област
Пловдив
Как посрещат Трифон Зарезан в област Пловдив
Община Съединение, пловдивска област, посрещна Трифон
Зарезан с традиционно тържество по зарязване на лозята за
плодородие и берекет. Районът е познат със своите лозарски
обичаи, предавани с години от поколение на поколение, а в него
се отглеждат повече от 5 000 дка червени сортове като каберне
совиньон, мавруд, мерло, каберне фран, сира и бели шардоне,
мускат, совиньон блан, тамянка и просеко. Собственик на лозята в
региона е Винпром Пещера - производителят на Пещерска ракия и
серията класни вина Domaine Peshtera, в които се влага само
селекция на най-доброто от гроздовата реколта, коментират
местните лозари.
Село Найден Герово бе избрано от компанията тази година за
посрещане и почитане на 1 февруари, деня на Трифон Зарезан.
Лозята там са едва 1/3 от всички 15 000 дка из страната, с които
компанията се слави като най-голям собственик на масиви у нас.
Зарязването именно там има голяма символика за лозарите и
винарите от компанията, защото ритуалната церемония бе извършена
насред сортовете каберне фран и сира, които от този месец
допълват чистосортовата гамата вина на Винпром Пещера с новите
Domaine Peshtera Cabernet Franc и Domaine Peshtera Syrah.
Миналата година регионът е родил повече от 800 тона само от тези
два сорта, като едва 1/3 от тях след прецизна и безкомпромисна
селекция за качество, е била вложена в продукцията на новата
серия.
Днешният празник Трифон Зарезан е един от най-древните в
календара на Българската православна църква. Обичаите на Трифон
Зарезан гласят, че колкото повече червено вино се лее на лозето,
толкова по-успешна ще е годината за лозарите. Тази традиция и
до ден днешен се съхранява и спазва ежегодно в регионите,
наследяващи майсторлъка на древните лозаровинарски родове.
Известният именно с винарството си край на община Съединение
днес подслони стотици експерти в производството на
висококачествени вина и ракии, изляха се десетки литри вино, а
лозарите нарекоха лозята да растат сочни и сладки, за да са
пивки и ароматни вината и ракиите. Както традицията гласи,
най-висшият лозар в района пръв зарязва лозето. Като
изпълнителен директор на компания, наследяваща традиции от 1939
г., Иван Папазов спази до последния детайл всеки един от
обичаите на древните лозари, като дори поля лозето с най-добрата
реколта от новото класно червено вино на Винпром Пещера в сорта
каберне фран. След него ритуалите бяха почетени и от Пламен
Моллов, председател на НЛВК, както и от единствената дама, която
ежегодно зарязва в лозята на компанията г-жа Антоанета
Бакалова, регионален директор на ИАЛВ.
/НЗ/
NZ1353OT.020
Трифон Зарезан - Пловдив
Как посрещат Трифон
Зарезан в област
Пловдив
Как посрещат Трифон Зарезан в област Пловдив
Община Съединение, пловдивска област, посрещна Трифон
Зарезан с традиционно тържество по зарязване на лозята за
плодородие и берекет. Районът е познат със своите лозарски
обичаи, предавани с години от поколение на поколение, а в него
се отглеждат повече от 5 000 дка червени сортове като каберне
совиньон, мавруд, мерло, каберне фран, сира и бели шардоне,
мускат, совиньон блан, тамянка и просеко. Собственик на лозята в
региона е Винпром Пещера - производителят на Пещерска ракия и
серията класни вина Domaine Peshtera, в които се влага само
селекция на най-доброто от гроздовата реколта, коментират
местните лозари.
Село Найден Герово бе избрано от компанията тази година за
посрещане и почитане на 1 февруари, деня на Трифон Зарезан.
Лозята там са едва 1/3 от всички 15 000 дка из страната, с които
компанията се слави като най-голям собственик на масиви у нас.
Зарязването именно там има голяма символика за лозарите и
винарите от компанията, защото ритуалната церемония бе извършена
насред сортовете каберне фран и сира, които от този месец
допълват чистосортовата гамата вина на Винпром Пещера с новите
Domaine Peshtera Cabernet Franc и Domaine Peshtera Syrah.
Миналата година регионът е родил повече от 800 тона само от тези
два сорта, като едва 1/3 от тях след прецизна и безкомпромисна
селекция за качество, е била вложена в продукцията на новата
серия.
Днешният празник Трифон Зарезан е един от най-древните в
календара на Българската православна църква. Обичаите на Трифон
Зарезан гласят, че колкото повече червено вино се лее на лозето,
толкова по-успешна ще е годината за лозарите. Тази традиция и
до ден днешен се съхранява и спазва ежегодно в регионите,
наследяващи майсторлъка на древните лозаровинарски родове.
Известният именно с винарството си край на община Съединение
днес подслони стотици експерти в производството на
висококачествени вина и ракии, изляха се десетки литри вино, а
лозарите нарекоха лозята да растат сочни и сладки, за да са
пивки и ароматни вината и ракиите. Както традицията гласи,
най-висшият лозар в района пръв зарязва лозето. Като
изпълнителен директор на компания, наследяваща традиции от 1939
г., Иван Папазов спази до последния детайл всеки един от
обичаите на древните лозари, като дори поля лозето с най-добрата
реколта от новото класно червено вино на Винпром Пещера в сорта
каберне фран. След него ритуалите бяха почетени и от Пламен
Моллов, председател на НЛВК, както и от единствената дама, която
ежегодно зарязва в лозята на компанията г-жа Антоанета
Бакалова, регионален директор на ИАЛВ.
/НЗ/