Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:04:31 15-02-2022
RM1301OT.040
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


15 февруари 2022 г.

Разград. Мъж и жена са задържани за притежание на наркотици, с цел разпространение. Около 19.30 часа вчера в града за проверка бил спрян лек автомобил "БМВ", с който двамата се придвижвали. Поведението на 32-годишната водачка усъмнило униформените, затова последвала проверка на жената с тестват за дрога. "Drug check"-ът реагирал положително на метамфетамин и канабис. Срещу нея било образувано бързо производство по чл.343 Б, ал.3 от НК. В хода на работата униформените претърсили квартирата, обитавана от жената и 25-годишния й приятел, откъдето иззели близо 34 г бяло кристалообразно вещество и близо 53 г зелена тревиста маса, които при тест реагирали положително на метамфетамин и марихуана. Намерени са още: хартиени пликове; пари; везна и грендер. 25-годишният мъж от Разград е с криминалистически регистрации, осъждан за притежание и разпространение на наркотични вещества и въоръжен грабеж. Работата по установяване на всички факти и обстателства по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство по чл.354 а, ал.1 от НК.

Плевен. Вчера, на територията, обслужвана от Второ РУ в града, е проведена специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с разпространението и притежанието на наркотични вещества. Към 16.00 ч., пред училище в района на ж.к. "Сторгозия" униформените спрели за проверка 24-годишен, който направил опит за съпротива и се опитал да глътне хартиен свитък, съдържащ марихуана по негови данни. При последващо претърсване в жилището му служителите намерили полиетиленов плик с таблетки. Назначена е физико-химическа експертиза на приобщените към досъдебното производство иззети наркотици. Мъжът е задържан с полицейска заповед. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая, квалифициран като престъпление по чл.354 "а", ал.2, във връзка с ал.1 от НК, продължава под наблюдението на прокуратурата.

София. 18-годишен е задържан в полицейски арест за притежание на наркотици. На 9 февруари, около 22.15 часа, в ж.к. "Люлин" полицаи от Девето РУ спрели за проверка младеж със съмнително поведение. При последвалия личен обиск у него те открили 20 сгъвки тревиста маса и 7- с бяло прахообразно вещество, мобилни телефони и сума пари. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 13.35 грама марихуана и 3.54 грама амфетамин. Младежът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка "парична гаранция" в размер на 500 лева.

Пловдив. Цигари без платен акциз са иззети при спецакция на служителите на реда в Раковски. Над 1600 къса от контрабандната стока е открита в местен магазин за хранителни стоки. По случая е образувана предварителна проверка за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. При подобна полицейска операция на територията на пловдивския район "Северен" колегите им от Трето РУ установили, че 77-годишен шофьор превозвал в лекия си автомобил над 10 килограма нелегален тютюн. Срещу мъжа се води бързо производство.

Пловдивчанин със солидно криминално досие е задържан в неделя вечер след бърза и адекватна реакция на служителите на реда. Около 20.30 часа гражданин, забелязал мъж да разбива и влиза в паркиран автомобил в квартал "Тракия" и веднага сигнализирал в полицията. Незабавно към мястото бил насочен дежурен автопатрул на Пето РУ. Пристигайки, униформените установили, че извършителят е успял да избяга и предприели бързи заградителни действия. С помощта на още един екип от районното управление минути по-късно в съседна улица бил заловен 39-годишният мъж, докато тършува в друга взломена кола. Отведен е за срок до 24 часа в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство.

Пазарджик. Двама извършили на кражба са установени и задържани от служители на група "Криминална полиция" при РУ-Септември. Вчера в полицейското управление било заявено, че от завод в Септември са откраднати 23 лагера за колооси на железопътни вагони. В резултат на предприетите бързи действия местните криминалисти установили и задържали авторита на посегателството- двама мъже на 33 и 34 години от града. Те предали доброволно лагерите на органите на реда. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Трима тийнейджъри са установени като извършители на вандалска проява. Миналата седмица в РУ-Пещера бил получен сигнал от общинската администрация, че на 9 февруари неизвестни са счупили шест седалки от футболното игрище на местна професионална гимназия, което се стопанисва от Община-Пещера. В резултат на проведеното разследване криминалисти от полицейското управление установили, че автори на посегателството са трима тийнейджъри - на 13 и 15 години. С децата работят инспектори "Детска педагогическа стая" и криминалисти. По случая е образувана преписка, която е докладвана на прокуратурата.

Хасково. Текстилни изделия с лого на защитени марки конфискуваха полицаи от участъка в Симеоновград. Вчера около 11 часа на улица "Роза" в града те спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 31-годишен от Нова Загора. При инспекцията от багажника на колата са иззети общо 150 артикула /спортни екипи, блузи, елеци и якета/ с лого и надпис на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава.


/РУМ/