Елена Йончева: Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано

OT 10:46:01 15-02-2022
NS1043OT.002
Елена Йончева - офис

Елена Йончева: Имунитетът ми остава,
защото преследването срещу мен в
България е политически мотивирано


Днес в пленарна зала Европейският парламент (ЕП) потвърди отказа на Комисията по правни въпроси да се свали имунитета на Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. "Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти. Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки - не трябва да има и минимум съмнение в това. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност", коментира Елена Йончева.
В решението си от днес Европейският парламент посочва, че досъдебното производство срещу Елена Йончева е започнато в момент, когато политическата й ангажираност е вече добре известна - по това време тя е народен представител в българския парламент. В същото време то се отнася за много по-ранен период, в който тя е работила като журналист. "Подобно забавяне на действията не е обосновано по убедителен начин", пише в документа. Европейските депутати от Комисията по правни въпроси отчитат факта, че сигналът за разследването е подаден от нейни политически опоненти (представителите на ГЕРБ Делян Добрев и Антон Тодоров) като се отбелязва и изключително активната й дейност по разобличаването на корупцията в управлението на ГЕРБ, както и заплахата, отправена към нея в записа с гласа на бившия премиер Бойко Борисов. Той е направен няколко дни, след като Елена Йончева внесе в прокуратурата три сигнала, свързани с "Барселонагейт". Самото обвинение беше повдигнато месец след като тя обяви в Народното събрание, че също ще работи по тази афера.
"Благодаря на членовете на Комисията по правни въпроси за времето и вниманието, което отделиха на моя казус. Никога не съм поставяла под съмнение тяхната квалификация и опит при решаването на подобни случаи", каза още Елена Йончева. Тя уточни, че правилникът на Европейския парламент не предвижда самостоятелно, лично отказване от имунитет от страна на самия евродепутат. "Европейските депутати нямат отделен имунитет - счита се, че той е общ за ЕП и обикновено се преценява дали свалянето във всеки конкретен случай ще се отрази на дейността на парламента като цяло", поясни Елена Йончева. В настоящия мандат на Европейския парламент от всички поискани имунитети има само още един такъв случай - европейските депутати запази имунитета на бившия министър-председател на Белгия Ги Верхофстад.
Окончателното решение идва повече от две години след като през 2019 г. тогавашният
главен прокурор Сотир Цацаров инициира процедурата. За това време членовете на Комисията по правни въпроси детайлно разгледаха казуса и представиха становището си в края на месец януари т.г. В комисията има представители на повече от десет държави членки. Докладчик по искането е Жил Льобретон - европейски депутат от крайнодясната група "Идентичност и демокрация". Заключението на Жил Льобретон, подкрепено от мнозинството евродепутати, е че в конкретния казус са налице основателни съмнения за използване на наказателно производство за дискредитиране на член на ЕП. Решението е окончателно.

/НС/