Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:04:31 14-02-2022
RM1301OT.022
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


14 февруари 2022

Ямбол. Извършител на множество измами на граждани от цялата страна е задържан в полицейския арест. В рамките на разследването по образувано досъдебно производство криминалистите установили, че мъжът в рамките на почти две години е въвел и поддържал в заблуждение 14 лица и се е облагодетелствал с над 100 000 лева. Прилагал е няколко схеми, като: искане на пари в заем за да покрие "неотложни, но и бързо възстановяващи" се разходи; сключване на договори; издаване на записи на заповеди. След доклад на събраните материали в прокуратурата 43-годишният извършител на престъплението е привлечен в качеството му на обвиняем за извършеното престъпление по чл.210, ал.1, т.5, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК. С постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок от 72 часа. Работата продължава.

Плевен. 33-годишен е задържан в плевенска дискотека за хулиганство. Вчера сутринта, в хода на специализирана полицейска операция, мъжът се е държал непристойно и агресивно към униформените служители - отправил обидни думи и заплахи и ударил в лицето единия от тях. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.325 от НК, уведомена е прокуратурата. Продължава работата по случая.

Вчера към 6.35 часа в Първо РУ- Плевен бил получен сигнал за инцидент във фоайето в хотел в града. Незабавно изпратеният на място полицейски екип установил, че мъжът е нанесъл побой на портиера на хотела, изпочупил едно от стъклата на входната врата, предпазна преграда на рецепцията и стъклена маса. В резултат на предприетите незабавни действия извършителят - 22-годишен плевенчанин, бил установен и задържан. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.325, ал.1 от НК и уведомена прокуратурата.

Велико Търново. Наркотични вещества иззеха служители на полицейските управления в Свищов и Павликени. В хода на провеждаща се специализирана полицейска операция за противодействие разпространението на наркотични вещества в с. Вардим бил проверен 29-годишен местен жител. Намерени са около 5 грама растителна маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана. При последвали процесуално - следствени действия от автомобила му са иззети още около 5 грама вещество, реагиращо на метамфетамин, и 5 грама марихуана. Срещу него е образувано бързо производство. В Бяла черква за проверка бил спрян лек автомобил "Форд", управляван от неправоспособен 30-годишен мъж. При проверка за употреба на наркотични вещества, апаратът е отчел положителна реакция на амфетамин. От колата са иззети около 3 грама "дизайнерски" чай. Срещу мъжа е образувано бързо производство.

Сливен. Незаконно оръжие и боеприпаси са иззети от служители на реда при проверка на лек автомобил, управляван от 45 - годишен мъж, с кого пътувал и 32- годишен, и двамата с криминалистически регистрации. Иззет е газов пистолет с извършени интервенции по него и кутийка с боеприпаси. Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Благоевград. На 11 февруари в полицията бил получен сигнал за пожар в лек автомобил, паркиран на улица в Разлог. Веднага към мястото били насочени екипи на полиция и пожарна. В резултат на проведените оперативно - издирвателни действия е установен извършителят на деянието - 17 годишен от с. Баня, Разлог. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа и на следващия ден му е повдигнато обвинение. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Кърджали. 250 артикула, обозначени неправомерно с логото на защитени търговски марки, са иззети при специализирана операция на служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОДМВР. В хода на предприетите на 13 февруари действия, на КПП - Чилик за проверка бил спрян микробус, управляван от 56-годишен. В багажното отделение на моторното превозно средство полицейски служители открили 5 чувала с общо 250 артикула, носещи лого на различни защитени търговски марки, без съгласието на притежателя на правото. По случая е започната проверка по чл.172б, ал.1 от НК.

Хасково. Общо 5545 артикула с лого на защитени марки са иззели и икономическите полицаи от РУ- Свиленград и колегите им от областната дирекция. На 11 февруари, около 19.30 часа, на влизане от Турция бил проверен лек автомобил, управляван от 52-годишен жител на казанлъшкото с. Дунавци. По искане на полицаите била извършена щателна митническа проверка и в колата били намерени 787 флакона с парфюми и тоалетни води. На 13 февруари, заедно с митнически служители, бил проверен и турски влекач "Даф" с полуремарке, управляван от 36-годишен. Откритав хода на извършения контрол са иззети 4758 артикула - текстилни изделия, чанти и спортни обувки, без разрешение на правопритежателя на марката. Работата по случаите продължава.
/РУМ/