Европейският парламент ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста

OT 13:23:01 25-01-2022
NS1320OT.018
Европейски парламент - пресслужба

Европейският парламент ще отбележи
Международния ден в памет на
жертвите на Холокоста


Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи изказване на специалното пленарно заседание по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в четвъртък, 27 януари.


77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц на 27 януари 1945 г., членовете на ЕП ще почетат Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Церемонията ще бъде открита в 13.30 ч. (българско време) с реч на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, последвана от музикална интермедия.

100-годишната Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, ще направи обръщение към евродепутатите.

Възпоменанието ще завърши с минута мълчание в памет на жертвите на Холокоста и втора музикална интермедия.

Можете да проследите церемонията на живо в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

Марго Фридлендер

Марго Фридлендер е родена през 1921 г. в Берлин. През 1943 г. майка ? и брат ? са депортирани в Аушвиц, където и двамата са убити. До 21-годишна възраст тя се укрива, но през 1944 г. е заловена и депортирана в концентрационния лагер Терезиенщат. Тя е единственият оцелял член на семейството. Заедно със съпруга си Адолф Фридлендер, когото познава от Берлин и среща отново в Терезиенщат, Марго се премества в САЩ през 1946 г. През 2010 г. се връща в Берлин.

Марго Фридлендер все още пътува из Германия, разказвайки своята история и житейски опит в училищата. "Те ме слушат внимателно", казва тя в едно интервю. "Получила съм - не знам - хиляди писма. Говоря от името на тези, които не могат да говорят. И не само на шестте милиона евреи. Говоря от името на всички, които са били убити и които са страдали".


Парламентът ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 77 години след освобождаването на Аушвиц й EU 21/НС/