Информационен бюлетин на дирекция "Пресцентър и връзки с обществеността" - МВР

OT 13:10:01 21-01-2022
RI1303OT.010
МВР - БЮЛЕТИН

Информационен бюлетин на дирекция
"Пресцентър и връзки с
обществеността" - МВР


21 яну 2022
Кърджали. Два вида наркотици и незаконно притежавани оръжия са открити вчера в хода на продължаващата специализирана операция на РУ-Кърджали за противодействие на държането и разпространението на дрога, управление на моторни превозни средства след употребата й, престъпления срещу личността и собствеността. При извършено претърсване в село Кьосево в дом, обитаван от 33-годишен, полицейски служители открили 123 грама кафяво пресовано вещество, което при тестване реагирало на хашиш, и 5 грама суха листна маса - марихуана. Наркотичните вещества са иззети и са на съхранение в полицейското управление. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, образувано е досъдебно производство. Операцията продължила с претърсване на жилище в село Висока, където намерили 2 пушки и 3 патрона, притежавани без необходимите разрешителни. Оръжията е боеприпасите са иззети. Образувано е досъдебно производство по чл.339, ал.1 от Наказателния кодекс. Притежателят на незаконния арсенал е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление.


Монтана. Вчера, на територията на Лом, е проведена специализирана полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества. Униформени извършили претърсване на два адреса в крайдунавския град, обитавани от 32-годишен мъж, с криминални регистрации, и 24-годишна местна жителка. В гардероб в жилището на мъжа те открили 31,90 грама от бяло прахообразно вещество във вид на бучка, което при направения полеви тест реагирало на амфетамин, а в помещение, обитавано от жената - несесер с 59 станиолови топчета, съдържащи 31,72 грама канабис. Двамата са задържани с полицейска заповед до 24 часа. По случаите, под надзора на прокуратурата, са образувани бързо производство и досъдебно производство по чл. 354а, ал. 1 от НК.


Видин. На 20 януари, в условията на неотложност, криминалисти от РУ-Белоградчик предприели претърсване в частен имот в с. Гара Орешец, обитаван от 40-годишен мъж. В една от стаите открили 160 грама зелена суха листна маса и бяла бучка с тегло 0,65 грама. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, а бялото вещество - на амфетамин. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата на разследващите продължава.


Пловдив. 20-годишна асеновградчанка е задържана за притежание на наркотици. При полицейска проверка от нея са иззети 200 таблетки екстази, а при претърсване в жилището й - малко количество синтетичен канабиноид. Срещу младата жена е образувано бързо производство. С постановление на прокуратурата тя е привлечена като обвиняема и е взета мярка за неотклонение - парична гаранция.


Около 08.30 ч. вчера в РУ-Хисар бил получен сигнал за увредено устройство за самообслужване на бензиностанция в с. Старосел. На място бил извършен оглед от полицейски екип, а след незабавно предприети действия е задържан извършителят - 20-годишен мъж. Срещу него е образувано бързо производство, работата по документирането на случая продължава.


София област. Множество фалшиви маркови стоки са иззети при акция на самоковската полиция. При съвместни действия на служители на РУ-Самоков и представители на Патентното ведомство е извършена проверка на нерегламентиран търговски обект. Инспектиращите се натъкнали на предложени за продажба артикули, обозначени със знаци на защитени търговски марки, без съгласието на правопритежателя. Иззети са общо 115 артикула /анцузи, блузи, обувки и дамски чанти/. Собственичката е задържана за срок до 24 часа в ареста на районното управление. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 172Б от НК.


София. 20-годишен е задържан непосредствено след извършен от него грабеж. Вчера след обяд от касата на магазин за хранителни стоки на бул. "Самоковско шосе" млад мъж успял да отмъкне пари и ваучери. При опит да бъде спрян от служители в обекта той ги изблъскал и избягал, но минути по-късно попаднал в полицейския капан. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.


Седем мъже и три жени са задържани вчера в Седмо РУ във връзка с извършено престъпление. Разследване на сигнал за противозаконно отнемане на лек автомобил на територията на управлението насочил полицейските служители по дирите на десетимата. Снощи те са задържани с полицейска мярка до 24 часа за изясняване на тяхната съпричастност към извършеното престъпление. Работа по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокуратурата.


Плевен. Двама непълнолетни са задържани, затова че откраднали кола от Кнежа, изоставили я в Койнаре, а после опитали да подкарат и друг автомобил. Вчера в полицията бил получен сигнал за изоставен на кръстовище в Койнаре автомобил "Фолксваген Пасат". В резултат на предприети незабавни полицейски действия бил установен собственикът, както и че колата е била оставена отключена, а при извършения оглед не били установени материални щети. Малко по-късно криминалистите влезли в дирите на извършителите на деянието - двама 13-годишни - единия от Койнаре, а другия от село Дисевица. Момчетата направили пълни самопризнания. Разказали, че на 19 януари, малко преди полунощ открили автомобила на паркинг с ключове на контактното табло. Влезли и потеглили, а после я изоставили в Койнаре. На другата сутрин опитали да подкарат и друг автомобил, но не могли да го запалят. На малолетните е предоставена полицейска закрила. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.


Стара Загора. В РУ-Казанлък е започнато досъдебно производство за извършен грабеж. Преди дни 62-годишна жена потърсила помощ в полицията, обяснила, че била заплашена от две жени, които със сила й отнели дамска чанта с лични документи и 1040 лева. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия са установени и задържани извършителките - на 43 и 40 години. Работата по документирането на случая продължава./РИ/