Управляващи и опозиция коментираха в парламента темата за изграждането на АЕЦ "Белене"

Управляващи и опозиция коментираха в парламента темата за изграждането на АЕЦ "Белене"

IF 13:01:01 16-02-2022
RI1254IF.040
парламент - АЕЦ "Белене" - коментари

Управляващи и опозиция коментираха
в парламента темата за изграждането
на АЕЦ "Белене"


София, 16 февруари (Теодора Цанева, БТА)
Представители на управляващите и на опозицията коментираха в парламента темата за Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Белене".
Повод стана разпространената по-рано днес позиция на Изпълнителното бюро на БСП във връзка с неколкократни публични изявления на премиера Кирил Петков по отношение изграждането на АЕЦ "Белене".
От левицата призоваха партньорите си да се придържат към коалиционното споразумение, което не изключва изграждането на АЕЦ "Белене". От "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" коментираха, че няма отстъпление от коалиционното споразумение. Опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС видяха по-ясно очертаване на различията в управляващата коалиция и неяснота относно изграждането на АЕЦ "Белене".
За втори път Кирил Петков си позволява да казва кой проект е рентабилен и кой не, коментира Драгомир Стойнев от "БСП за България" пред журналисти в парламента. В нашето споразумение сме записали, че е необходимо да има публичен анализ, на база на който да преценим дали имаме нужда от нови ядрени мощности, каква ще бъде площадката, какъв ще бъде типът на реакторите, посочи той. Стойнев поиска, ако Кирил Петков е направил такъв анализ, той да стане публичен, за да разберат на какво се дължи мнението на премиера.
В отговор на въпрос Драгомир Стойнев каза, че не смята, че може да се стигне до проблеми в коалицията, но от БСП "светват лампата" и предупреждават, че всеки трябва да спазва коалиционното споразумение.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната" коментира пред журналисти, че не смята, че има отстъпление от коалиционното споразумение по темата за АЕЦ "Белене". Смятаме, че България трябва да има атомни електроцентрали в бъдеще, посочи той. Това, което заложихме в коалиционното споразумение, е да се разгледат всички възможности, отбеляза Рибарски и допълни, че предстои експертите да се произнесат. Това заложихме и ще се придържаме към коалиционното споразумение да видим дали АЕЦ "Белене", дали нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъдат изградени, обясни Рибарски.
Председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че в коалицията има различни политически оценки за перспективите, икономически и стратегически, за проекта АЕЦ "Белене". По думите му, това се отразява и в записа в коалиционното споразумение, че трябва да се направи анализ и решенията да се взимат на базата на практични аргументи, фактологически обосновани. Христо Иванов коментира, че не вижда напрежение и проблем, а трябва да има анализ. Това не означава, че ние всички като политици, премиерът като икономист, който с енергийни въпроси се е занимавал, не може да има мнение и оценка за различни аспекти на перспективите на този проект, каза той. "Не виждам никакво отклонение от духа на споразумението, то ще се спазва и мисля, че малко така буря в чаша вода се получава", коментира Христо Иванов.
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) коментира, че в последните няколко дни все по-ярко се очертават различията в рамките на управляващата коалиция. Виждате, че напоследък не е ясно какво са се разбрали коалиционните партньори в коалиционното споразумение и какво всъщност се случва на практика, посочи тя. Петкова отбеляза, че имат различия по някои основни теми като максималния осигурителен доход, дефицита в бюджета и строителството на АЕЦ "Белене". И тук големият въпрос е всъщност какво крепи тази коалиция - дали желанието й да направи нещо добро за България, или просто жаждата за власт, коментира тя.
Рамадан Аталай от ДПС каза пред журналисти, че по принцип ДПС са против ядрената енергия. Това, което се случва в момента обаче, е онова, което българската общественост очакваше рано или късно да се случи, а то е, че ръководството на управляващата коалиция няма яснота как и по какъв начин, и къде да бъдат изградени базовите мощности на България, посочи той. В тяхното споразумение е записано, че ще направят анализ и ще преценят, допълни Аталай. "Допускам, че "Белене" няма как да се построи. Няма как и по какъв начин да излязат онези разчети, които БСП очакват да излязат. Няма как обаче и да се случат онези неща, които иска г-н Асен Василев - да могат да построят като базови мощности от геотермална вода или пък да изгорят боклуците на София в Маришкия басейн", коментира Рамадан Аталай.

/РИ/