Синдикатите в "Самсунг електроникс" заплашват с първата в историята на компанията стачка

IF 12:47:01 16-02-2022
SS1242IF.016
Южна Корея - компании - електроника - стачка

Синдикатите в "Самсунг електроникс"
заплашват с първата
в историята на компанията стачка


Сеул, 16 декември /БТА/
Обединените в синдикати работници в "Самсунг електроникс" (Samsung Electronics) заплашиха с безпрецедентна стачка в технологичния гигант, ако исканията им за по-високо заплащане и по-добри условия на труд не бъдат удовлетворени, предаде Ройтерс.
Представители на профсъюза проведоха днес протест близо до централата на "Самсунг" в центъра на Сеул, след като правителственият арбитраж по-рано тази седмица не постигна успех. Те поискаха намаляване на разликите в заплащането на служителите, по-голям платен отпуск и по-добра грижа за здравето на служителите.
Представители на синдиката поискаха среща с висшето ръководство на световния производител на чипове и смартфони.
Не е ясно какво ще е влиянието на евентуална стачка върху дейностите на компанията, като се има предвид, че най-големият от четирите синдиката "Нешънъл Самсунг електроникс юниън" (National Samsung Electronics Union) има приблизително 4500 членове или 4 на сто от 114 373 служители в страната.
Членовете на синдиката действат предпазливо, за да не предизвикат враждебност сред обществеността във времена на все по-голямо недоволство за условията на работа и разлика в заплащането.
Синдикатите отказаха да коментират колко от членовете им работят в подразделението за чипове.
Компанията продължава да е ангажирана в диалог със синдикатите и полага искрени усилия да постигне споразумение, обяви "Самсунг електроникс" в комюнике. (Галя Горнишка)
/СС/