Страните от ОПЕК+ трябва да свият разликата между целите за добив и реалното петролно производство, призова шефът на МАЕ

Страните от ОПЕК+ трябва да свият разликата между целите за добив и реалното петролно производство, призова шефът на МАЕ

IF 11:09:01 16-02-2022
SS1104IF.011
Свят - МАЕ - петрол

Страните от ОПЕК+ трябва да свият разликата между
целите за добив и реалното петролно производство,
призова шефът на МАЕ


Рияд, 16 февруари (БТА)
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й от ОПЕК+ трябва да свият разликата между поставените цели за добив на петрол и настоящото производство. Това заяви днес шефът на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.
Има значителна разлика между целите, които страните от ОПЕК+ са си поставили по отношение на производствените равнища и това, което се добива в действителност, каза Бирол на пресконференция в столицата на Саудитска Арабия Рияд.
За ОПЕК+ ще е важно да свие тази разлика и да достави по-големи обеми на пазара, отбеляза той.
Производителите на петрол от ОПЕК+ увеличиха производствената си цел с 400 000 барела дневно всеки месец от август. Те обаче постоянно се провалят в опитите си да постигнат заложените цели, тъй като някои производители изпитват трудности да възстановят производствения процес.
Разликата между целта и производството през януари е нараснала до 900 000 барела дневно, се посочва в последния месечен доклад на МАЕ.
Брентът се търгуваше тази сутрин за 93,19 долара на барел, което е спад с 10 цента. През нощта петролът намаля с 3,3 на сто, след като Русия обяви частичното оттегляне на войските си от украинската граница.
Според министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал-Мазруей именно напрежението между Русия и Запада влияе върху повишаването на цените на петрола, а не съществения недостиг, който би гарантирал ускорен растеж на производството (Галя Горнишка)
/СС/