Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи

Картофопроизводителите подготвят протести заради помощи

IF 11:01:01 16-02-2022
RI1054IF.024
картофопроизводители - протест - подготовка

Картофопроизводителите подготвят протести
заради помощиСофия, 16 февруари (Людмила Спасова, БТА)
Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради целенасочено изхвърляне на трапезните картофи от обвързаното подпомагане с европейски субсидии в новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Това обяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, цитиран в съобщение от пресцентъра на организацията. Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор, посочват от бранша.
"При положение, че правителството и премиерът Кирил Петков не ни обърнат внимание, ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност", коментира Тодор Джиков. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството в България и осигуряването на внос от най-големите производители Германия и Франция. "Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас", подчерта той.
От страна на Министерството на земеделието се наблюдава вече седем месеца мълчание по проблема. "Няма никакви разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците, няма никакъв екшън план и стратегия", посочи Тодор Джиков. През цялото време има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, а виновни няма, допълни той.
Над 2300 картофопроизводители и техните семейства ще останат без работа, препитание и доходи. Всички имат кредити, закупена специализирана техника, складове за съхранение, бизнес планове и поети ангажименти с договори по мярката 4.1 на Програмата за развитие на селските райони със задължения за отглеждане на картофи за дълги години напред. В противен случай трябва да бъдат върнати средствата по програмата, посочват от асоциацията.
"Всичко това няма значение за политическите ръководства на Министерството на земеделието от 2019 г. досега, за представителите на България в Брюксел и за евродепутатите ни. За тях е важно да подпишем регламентите по новата Обща селскостопанска политика, да вземем милиардите от Брюксел, защото нашите хора тук ги чакат", е мнението на Тодор Джиков.

/РИ/