Министър Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава

Министър Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава

IF 10:45:31 16-02-2022
ZM1041IF.004
Даниел Лорер - споразумение - подписване

Министър Лорер и генералният директор
на Европейската космическа агенция подписаха
Споразумение за европейска кооперираща държава


София, 16 февруари (Христо Воденов, БТА)
Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава, съобщи министерството на икономиката.
Това Споразумение е символ на нарасналия интерес и ангажираност на България да продължи сътрудничеството си с Европейската космическа агенция (ЕКА) и да осигури условия за постигане на завишените си амбиции за развитие на космическата си индустрия и участие в инициативите на ЕКА. Това заяви министър Лорер, който заедно с Йозеф Ашбахер подписа в Тулуза ново разширено Споразумение за европейска кооперираща държава между България и агенцията.
Споразумението дава възможност на български фирми и научноизследователски организации да участват в процедури за подбор и да реализират своите проекти с космическо приложение. То предвижда изпълнение на План за Европейска кооперираща държава, чиято цел е да повиши готовността на българския космически сектор за пълноценно участие в програмите на ЕКА при бъдещо пълноправно членство на страната ни в агенцията.
Генералният директор на ЕКА изтъкна, че за него е голямо удоволствие да подпише Споразумението за България като Европейска кооперираща държава.
Министър Лорер посочи, че очаква сътрудничеството да се задълбочи, като бъдат договорени по-ефективни и разширени възможности за изпълнение на проекти от взаимен интерес в областта на научно-приложните изследвания и високотехнологични продукти и услуги.
По думите му сътрудничеството с ЕКА е от изключително значение за България. То допринася и за повишаване качеството и конкурентоспособността на научноизследователския и технологичен сектор, както и за по-голяма видимост на българските иновативни компании.
Министърът на иновациите и растежа подчерта, че все повече сектори са вдъхновени от космическия потенциал и по-специално от космическите технологиите и ги пренасят в други области, включително за разработване на иновативни бизнес модели, инвестиции и растеж.
Споразумението осигурява достъп до младежките програми на ЕКА за магистри и стипендианти, както и възможност за участие във взаимния обмен на експерти, научна и техническа информация, данни и стоки от взаимен интерес, в областта на космическата наука, технологиите и приложенията.
Продължава съвместната работа между България и ЕКА за развитие на устойчивостта и конкурентоспособността на българските предприятия в космическия сектор, както и за съхраняване на научния потенциал. Договореното в Споразумението отразява амбициите на България за активизиране на космическите дейности, изграждане на устойчиви и конкурентоспособни космически сектор и наука и активно участие в европейските инициативи и програми в областта на космоса.
/ЦМ/